Profile picture of Veera Lehmonen (Cuckoo Workout).

Hyvinvointi strategiasta mittareiksi

Blogi Vieras Vieraskynä

Puhuttaessa uudesta normaalista puhumme myös siitä, että työ tulee muuttumaan pysyvästi.  Muutoksen vauhdin mukana työhyvinvointi korostuu entisestään, mutta samaan aikaan ymmärrys työhyvinvoinnin merkityksestä osana yrityksen tulosta on vielä meille Suomessa työhyvinvoinnin edelläkävijänäkin verrattain uusi. Työn ollessa ajasta ja paikasta riippumatonta, haastaa se koko termin työhyvinvointi. Kun työ tulee vapaa-ajalle ja vapaa-aika tulee töihin, emme voi enää puhua pelkästään työhyvinvoinnista tai -pahoinvoinnista.

Tämä haastaa työnantajia, sillä emme voi vaikuttaa henkilöstömme vapaa-aikaan, vaikka samaan aikaan sen vaikutus töissä suoriutumiseen korostuu. Tällöin hyvinvointi ja sen johtamisen merkitys on mielestäni viimeistään nyt nostettava strategiselle tasolle. Työhyvinvointiin liittyy paljon asioita, joihin emme pysty suoraan vaikuttamaan, joten on keskityttävä niihin asioihin, joita voimme mahdollistaa. Samaan aikaan meidän täytyy jakaa vastuuta mitattavasti myös yksilötasolle. Työnantajan tehtävä on mahdollistaa kulttuuri, joka aidosti arvostaa hyvinvointia, osoittaa avoimuutta mahdollistaen haasteiden esiin nostamisen ja näiden lisäksi tarjota erilaisia hyvinvointia tukevia toimenpiteitä.

 

leadis_cuckoo_article_picture1
Cuckoo Workout

 

Hyvinvointi tulee sitoa strategisiin tavoitteisiin

Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointi tulisi sitoa strategisiin tavoitteisiin ja johtaa strategiasta esihenkilöiden kautta mittareiksi yksilötasolle.

Samaan tapaan kuin esihenkilöt käyvät läpi yksilökohtaisia liiketoimintatavoitteita, tulisi yhdessä asettaa yksilöiltä lähtevät hyvinvoinnin tavoitteet, joita on mahdollista mitata. Määriteltävä yksilökohtainen kehittämistavoite voi olla esimerkiksi palautuminen. Tämän jälkeen asetetaan toimenpiteet, jotka sidotaan osaksi muita tavoitteita.

 

Mitattavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi:

  • Ylityötuntien rajaaminen viikko- tai kuukausitasolla
  • Palauttavien taukojen määrä työpäivien aikana
  • Sähköpostin sulkeminen iltaisin ja viikonloppuisin

 

leadis_cuckoo_article_picture3
Cuckoo Workout

 

Mitattavia tulostavoitteita myös hyvinvoinnille

Lopulta tekemisestä vastuussa ovat tietysti yksilöt, sillä emmehän me voi liikuttaa tai nukuttaa toisiamme. Mutta asetammehan nytkin tulostavoitteita mittareiksi työssä onnistumisesta, joten miksi emme asettaisi niitä myös hyvinvoinnille, kun tiedämme sillä olevan vaikutuksen tulokseen? Tulostavoitteet ovat tärkeitä mittareita niin yritykselle kuin työntekijällekin onnistumisen tunteen saavuttamiseksi.

Tulostavoitteet asetetaan, koska tiedetään, että strategisen tavoitteen pilkkominen tiimi- sekä yksilötasolle on edellytys tavoitteen saavuttamiselle ja onnistumisen tai epäonnistumisen analysoimiselle.

Siksi uskallankin kyseenalaistaa, että miksi hyvinvointia ei voitaisi asettaa mitattaviksi tavoitteiksi, jos jo nyt tiedämme, että henkilöstö on tärkein voimavaramme tavoitteen saavuttamiseksi? Ja samaan aikaan tiedostamme tuohon voimavaraan kohdistuvat riskit. Kuulostaa mielestäni lähes matemaattiselta!

On tärkeää, että tavoitteet ovat mitattavia, sillä tällöin tavoite on aidosti todennettavissa. Se puolestaan tukee niin yksilön onnistumisen kokemusta kuin myös aidosti säännöllistä hyvinvoinnin ylläpitämistä työnantajankin näkökulmasta.

 

LEADIS_kalliokoski Kirjoittaja: Veera Lehmonen 

Toimitusjohtaja | Cuckoo Workout

veera@cuckooworkout.com | 0449923744 LinkedIn | Twitter

 

”Cuckoo Workout on helppokäyttöinen taukoliikuntasovellus, joka aktivoi työyhteisön hauskalla tavalla liikkumaan. Sen muistuttaa, ohjaa ja motivoi istumatyötä tekeviä tauottamaan työpäiviä virkistävillä ja palauttavilla mikrotauoilla. Palvelua voi käyttää verkkoselaimessa tai mobiilisovelluksella – missä ja milloin tahansa!”

”Cuckoo Workoutin taukovideot (yli 400 erilaista) ohjaavat työntekijöitä liikkumaan fysioterapeutin suunnittelemien videoiden tahtiin työpäivien aikana. Lyhyiden 2-3 minuutin taukotreenien lisäksi Cuckoosta löytyy lisäksi mieltä rauhoittavia ja keskittymistä parantavia mindfulness-harjoitteita. Käyttäjiä kannustetaan myös lisäämään arkeen muita aktiivisia valintoja kuten käyttämään portaita tai vaihtelemaan työasentoa. 
Käyttäjät ansaitsevat pisteitä pitämällä taukoja ja merkitsemällä aktiviteetteja tehdyksi ja voivat kilpailla keskenään. Myös Cuckoota käyttävät yritykset kilpailevat keskenään sijoituksista aktiivisimpien yritysten Liigapörssissä.”

”Istumisen tauottaminen tehostaa työntekijöiden kokemaa työstä palautumista, lisää heidän tarmokkuuttaan, vähentää tuki- ja liikuntaelinten rasittuneisuutta ja kipuoireita sekä väsymystä ja muistamattomuutta. Työn tuottavuuden lisääntyminen ja sairauspoissaolojen vähentyminen tuovat yritykselle taloudellista hyötyä.”

 

Cuckoo Workout, Cuckoo Networks Oy 

www.cuckooworkout.com | 0503844520info@cuckooworkout.com  

LinkedIn | Facebook

Vastaa