Työntekijälle

Vinkkejä etätyöhön - työntekijä

Etätyö voi tuoda työarkeen niin vapautta kuin haastetta. Jos etätyöympäristö on rauhallisempi kuin työnantajan toimitilat, keskittymistä vaativat tehtävät voivat etätyössä onnistua jopa paremmin. Jos etätyöpiste on kotona tai kodin lähellä, voi työmatkojen lyhentyminen tuoda ajallista säästöä. Joskus etätyö voi tuntua työläämmälle, jos esimerkiksi työpäivän pituus venyy, tauokojen pitäminen unohtuu tai jos etätyöpiste on rauhaton.

Etätyöympäristö

Millainen etätyöympäristösi on? Tarjoaako se työrauhan vai onko taustalla hälinää? Tukeeko työympäristösi sinua ergonomisesti? Koetko etätyöympäristösi olevan turvallinen?

Etäavokonttori

Jos etätyönteko sijoittuu paikkaan, jossa on muitakin henkilöitä, saattaa olla tarpeellista rajata oma työpiste esimerkiksi huonekaluja hyödyntäen. Samassa taloudessa asuville lapsille rajaus voi olla selkeä viesti siitä, että vanhempi on tällä alueella oleskellaan töissä. Myös kyltit voivat toimia ohjenuorina ympäristölle: “Kokous käynnissä klo 14 asti” tai “Äiti töissä” -merkinnät kertovat työtä tekevän vanhemman askareista kotona olevalle lapselle.

Taustahäly

Etätyössä syntyy varmasti tilanteita, jolloin taustahälyä voi olla vaikea välttää. Etätyöpisteellä ei välttämättä ole käytössä kokoushuoneita tai hiljaisia paikkoja. Taustahälyä voi koittaa häivyttää käyttämällä kuulokkeita tai taustahälyn poistamiseen tarkoitettua sovellusta (esimerkiksi Krisp-ai).

Läpinäkyvä rytmittäminen

Etätyöympäristö voi tuoda uudenlaisia vaatimuksia työpäivään. Niitä voivat olla esimerkiksi mukautuminen puolison työpäivän vaatimuksiin sovittamalla omat palaverit siten, että taustahälyä on mahdollisimman vähän. Koulusta saapuvalla lapsella voi olla odotuksia kotona työskentelevälle vanhemman toiminnalle. Tällaisten tekijöiden vaikutuksista kannattaa avoimesti keskustella työnantajan kanssa. Muun elämän kannalta kriittisten ajankohtien merkitseminen kalenteriin voi helpottaa työyhteisöä huomioimaan työntekijän yksilöllisen tilanteen.

Palaverivapaita hetkiä

Etätyössä päätetyön määrä helposti kasvaa, varsinkin jos luonnolliset keskeytykset ja tauot jäävät vähemmälle kuin toimistolla. Jatkuva ruudun katselu ja digitaalinen kanssakäyminen voivat kuormittaa. Mediassa onkin huomioitu ”Zoom-uupumus” eli online-palaverien aiheuttama kuormittuminen. Digitaalisen työympäristön käyttäjän kannattaa pohtia, milllainen määrä etäpalaveriaikaa tuntuu sopivalle. Työpäivään on hyvä varata palaverivapaita hetkiä. Jos kameran päällä pitäminen uuvuttaa, voi kameran kytkeä päälle vaikka vain palaverin alussa. Kokosimme vinkkejä etäpalaveriuupumuksen ehkäisyyn, katso esimerkiksi seuraava kohta sekä Haga-Helian vinkit.

Vältä online-uupumus

  • Kun kameran käyttö uuvuttaa, laita se päälle vain palaverin alussa ja lopussa.
  • Kamera kannattaa kytkeä pois päältä, jos se haittaa keskittymistä.
  • Kokeile siirtää näyttö sivummalle ja keskity keskusteluun.
  • Vaihtele tietoisesti chatin, sähköpostin ja videokeskustelun käytön välillä.
  • Tunnista rajasi – kuinka monta etäkohtaamista jaksat päivässä?
  • Kokeile kävelypalaveria.
  • Unohda tarpeeton yhtäaikainen suorittaminen palaverin aikana.
  • Muista tauot.
  • Kokeile mindfulness-harjoitteita.

Vaihtelu virkistää

Ovatko lounastapaamiset tai esimerkiksi eväiden syöminen ulkona mahdollista etätyöympäristössäsi? Pystytkö keskeyttämään päiväsi pyörälenkillä, happihyppelyllä tai kaupassa käynnillä? Taukoihin voi tietoisesti suunnitella tekemistä, joka saa ajatukset suuntautumaan työstä hetkeksi pois. Musiikki, liikunta, kirjan lukeminen, askartelu, käsityöt, ruoanlaitto, ystävän tapaaminen tai kotityöt voivat olla kokeilunarvoisia asioita. Pienet muutokset tuovat ehkä piristystä etäpäiviin.

Tiimityö ja yhteydenpito etänä

Etätyö luo uudenlaisia mahdollisuuksia yhteydenpitoon, kuten videoneuvottelut ja pikaviestintä. Yhteydenpidolle ja viestinnälle kannattaakin luoda tiimissä yhteiset periaatteet, jotta työyhteisön kanssakäyminen olisi tasapuolistavaa ja osallistavaa. Etänä ja yksin? Samalla kun etäarki voi lisätä vapautta, se voi myös lisätä yksinäisyyden tunnetta.