Welcome text

Vieraita läheltä ja kaukaa – tervetuloa tutustumaan tulevaisuuden käyttöliittymäsuunnitteluun!

Yleinen

VME Interaction Design Environment on tulevaisuuden käyttöliittymien osaamiskeskus ja pilottiympäristö, jonne voit tulla tutustumaan, tutkimaan, testaamaan. Haluatko tulla käymään? Tervetuloa! Laita meille viestiä tai varaa aika kalenterista!

Kampuksella on jälleen elämää! VME Interaction Design Environment on koronan ajan ollut lähinnä virtuaalisena hubina ja erilaisten yhteistyötahojen yhdistäjänä – ja on sitä toki edelleen. Olemme iloksemme saaneet kevään aikana huomata varauskalenterimme heränneen talviunilta, opetusta, opiskelijoita, ja loppukevään aikana myös useampia yksittäisiä vierailijoita ja ryhmiä on käynyt tutustumassa VME:lle ihan livenä.

 

Yhteistyötä Ugandaan metaversumissa?

 

lukiolaiset tietokoneilla

Vaasan lyseon lukiosta saimme vieraaksemme ryhmän opiskelijoita, joilla on tarkoituksena tulevan lukuvuoden aikana ja rajoitusten (toivottavasti) vihdoin hellittäessä vierailla Ugandassa tapaamassa paikallisia opiskelijoita kehitysyhteistyöleirikoulun merkeissä.

Ryhmän vierailua Ugandaan on jouduttu pandemian takia siirtämään tuonnemmaksi. Edellisellä vierailulla Ugandassa oli kuitenkin kuvattu 360-videoita, mutta niiden katsomiseen tarvittavaa kunnollista tekniikkaa ei kuitenkaan ollut saatavilla.

VME antoi tilaisuuden päästä hetkellisesti kurkistamaan ugandalaisten opiskelijoiden maailmaan 360-videoiden avulla. Vierailun aikana tutustutimme opiskelijat myös toisenlaiseen tapaan tavata opiskelijoita maailman toiselta laidalta yhteisessä tilassa esimerkiksi Mozilla Hubs -metaversumissa.

Metaversumi on virtuaaliympäristö, jonne voi liittyä mistä tahansa, valita itselleen avatarin, ja siirtyä samaan tilaan. Yhdessä voi ottaa selfieitä, jakaa ruutua, pitää kokouksia, jutella… mutta tila eroaa silti jo tutuksi tulleista Zoomeista tai Teamseista. Virtuaalilasien kautta kokemus on vieläkin kokonaisvaltaisempi. 

Tietenkin VME-vierailun aikana opiskelijat pääsivät tutustumaan myös virtuaalimaailmaan, peleihin sekä AR-lasien kautta myös lisätyn todellisuuden sovelluksiin. On yllättävä kokemus, miten omassa ranteessa onkin yhtäkkiä kuvakkeita, joilla ohjaat lasien läpi katseltavaa näkymää.

 

Tuulahdus Brysselistä

Nainen virtuaalilasit päässä

 

Saimme keväisen tuulahduksen aina Brysselistä saakka, kun EU:n Länsi-Suomen aluetoimiston edustaja Maria Nyroos ehti vierailunsa aikana piipahtamaan VME:llä!

Saavutettavat käyttöliittymät ja EU:n saavutettavuusdirektiivin huomioiminen kaikessa suunnittelussa on tätä päivää ja siihen on myös yrityksissä herätty. VME:llä on mahdollisuus testata verkkopalveluita esimerkiksi katseenseurannan avulla. Autamme laitteen käytössä ja parhaamme mukaan myös järjestämään osallistavan suunnittelun yritysyhteistyötä esimerkiksi kurssitöiksi, niin että tulevaisuuden käyttöliittymistä tulisivat kaikille saavutettaviksi.

Tottakai myös tämä vieraamme pääsi kurkistamaan lisätyn todellisuuden mahdollisuuksiin. Tällä kerralla hamstereita juoksi pöydällä, mutta tällaisen teknologian avulla autetaan myös esimerkiksi monimutkaisten laitteiden korjaustoimia, kun lasien kautta tulee tärkeää tietoa laitteen eri osista. Lue myös AR- ja VR -aiheinen FAQ-artikkeli.

 

Tiimipäivänä tutustumiskäynti VME:lle

 

Yritysvieraat ovat erittäin tervetulleita tutustumaan VME:n tiloihin ja teknologiaan. Yhdessä voimme suunnitella myös erilaisia yhteistyömahdollisuuksia, kuten kurssicaseja, opinnäytetyön aiheita, työpajoja – olemme avoimia monenlaiseen! 

Materiaalien luovutus Vismalle
Yliopisto-opettaja Laura Havinen luovutti Wilma-työpajoissa tehdyt luonnokset Visman tuotekehityksen edustajalle Janne Saarelalle.

Visma Enterprise Oy oli mukana toteuttamassa uudenlaista monitahoista yhteistyötä lukuvuoden 2021-2022 aikana. VME auttoi yhdistämään eri tahot osallistavaan käyttöliittymäsuunnitteluun, jossa korkeakouluopiskelijat toteuttivat Visman Wilma-tuotetta käsittelevät työpajat. Vismalta yhteistyössä mukana ollut tuotekehitystiimi tuli tiimipäivän kunniaksi tutustumaan myös fyysiseen VME-tilaan ja sen laitteisiin. 

Vismalaisten ei tarvinnut lähteä vierailulta kotiin tyhjin käsin. Käyttäjäkokemus-kurssin opettaja Laura Havinen luovutti workshopeissa paperille tehdyt tuotokset henkilökohtaisesti Visman tuotekehitystiimin tuoteomistaja Janne Saarelalle. Opiskelijat olivat aidosti otettuja päästessään vaikuttamaan heille tärkeän tuotteen kehitykseen.

 

 

Henkilö käyttämässä VR-laseja
Kurkistus lisätyn todellisuuden (AR) maailmaan.
Katseenseurantalaitteen testaus
Katseenseurantalaite kokeilussa.

Metaversumi, AR- ja VR -lasit tulivat myös tälle ryhmälle tutuksi. Lisätyn todellisuuden avulla tilassa oli yhtäkkiä koira, hamsteri sekä muuta yllättävää…

Katseenseurantalaite on hyvä apu käyttäjälähtöisessä suunnittelussa. Testaamalla käyttäjiä jo suunnitteluvaiheessa, voidaan käyttää hyödyksi laitteen antamaa dataa. Wilman kehittäjät pääsivät itse testaamaan ja näkemään missä katse kulki käyttäjän katsellessa erästä korkeakouluopiskelijoiden tekemää Wilman sovelluksen prototyyppiä. 

Laite analysoi myös silmien liikettä, kun etsittiin lumiukkojen joukosta pandaa ym. tehtävissä.  Tällä vierailulla käytössä oli vielä aikaisempi – jo parhaat päivänsä nähnyt katseenseurantalaite, mutta sen toimintaperiaate tuli tutuksi.

Pian käytössä on tuliterä Tobiin katseenseurantalaite. Laite on jo saapunut, ja pienen hienosäädön jälkeen vapaasti kokeiltavissa.

 

Yhdessä digisti – Drop-In -tilaisuus yliopiston opettajille

 

VME on monipuolinen tila ja sitä voi käyttää tottakai myös opetukseen. Se toimii ryhmätyöskentelytilana, hybridiopetuksessa, työpajoissa, itseopiskelussa, ja kaikki laitteet ja ohjelmistot ovat vapaasti käytettävissä myös itsenäisesti.

VME-tiimi tarjosi kaikille Vaasan yliopiston opettajille avoimen tilaisuuden tulla pistäytymään tilassa ja tutustumaan sen käyttöön ja laitteisiin. Ilahduttavan moni opettaja käytti tilaisuuden hyödyksi ja kävi kurkkaamassa ja kokeilemassa laitteita.

Käyttäjäkokemuksen ja pelisuunnittelun kursseilla tilaa onkin hyödynnetty kiitettävästi. Rohkaisemme muidenkin kurssien opettajia kokeilemaan opetuksessa uudenlaista ympäristöä ja kertomaan opiskelijoillekin esimerkiksi mahdollisuudesta käyttää katseenseurantaa harjoituksissa tai opinnäytetöissä.

 

Robot with candiesHaluatko tulla käymään?

VME-tiimi ottaa mielellään sinut vastaan, olit sitten opiskelija, opettaja, yritysvieras, start-upin pystyttäjä, tai muuten vain kiinnostunut tilasta ja sen laitteista.

Ota yhteyttä Hannuun ja kerro toiveesi vierailusta.

Jos tila on jo entuudestaan tuttu, voit varata sen suoraan varauskalenterista.

Tervetuloa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät postaukset

Mao Yleinen

KAIKKI käyttävät teknologiaa, mutta olemmeko KAIKKI yhdenvertaisia teknologian suhteen?

Aila Kronqvist on tieto- ja yritysarkkitehti Solitalla, ja tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopistosta. Aila työstää parhaillaan tohtorintutkintoaan kognitiotieteessä naisten kokemaa sukupuolen roolia tarkastellen tietotekniikan alalla työskentelevien naisten kokemuksia. Tutkimus tarkastelee lähemmin, miten sukupuoleen liittyvät kokemukset vaikuttavat kognitioon työpaikalla.