Tässä Liisa Mäkelän kirjoittamassa artikkelissa tarkastellaan teknologiapohjaista työkaveruutta, sekä työyksinäisyyttä etä- ja hybridityön kontekstissa.
Artikkelin ensimmäisessä osassa käsitellään kirjoittajan kokemuksia tekoälystä ja teknologisista ratkaisuista työkaverina, kirjoituskumppanin roolissa. Toinen osa artikkelissa käy läpi Leadis-tiimin tutkimustuloksia uusien ja kokeneiden työntekijöiden työyksinäisyydestä hybridityössä, ja esiin nousseita keskeisiä tutkimuslöydöksiä.
Tulosten mukaan uusien työntekijöiden keskuudessa työyksinäisyys on kokeneisiin työntekijöihin nähden korkeampaa. Uudet kokevat kokeneita työntekijöitä enemmän työyksinäisyyttä etä- ja hybridityössä. Uusien työntekijöiden työyksinäisyyden merkittävin riskitekijä oli alhainen sosiaalisen tuki kollegoilta ja esihenkilöiltä. Toisaalta tulokset myös korostavat esihenkilöltä saatavan tuen ja työyhteisössä tapahtuvan epävirallisemman kommunikoinnin ja kanssakäymisen merkitystä työyksinäisyyden ehkäisemisessä.
Liisa Mäkelä, Samu Kemppinen, Hilpi Kangas, Toni Lehtimäki & Jussi Tanskanen kirjoittavat tekemästään kyselytutkimuksesta artikkelissaan ’Itsensä johtamisella parempaa hyvinvointia myös koronakevään etätöissä’.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, ettei työuupumuksessa ja työn imussa tapahtunut muutoksia koronapandemian ensimmäisten kuukausien aikana, kun tutkimus tehtiin.
Hyvä itsensä johtamisen taso näytti suojelevan työuupumukselta ja auttoi työn imun syntymisessä. Avoimeksi tietysti jää, miten työhyvinvointi kehittyy pitkittyvän epidemian – ja etätyön – oloissa.
Jos puutteelliset lukuoikeudet estävät jonkun tiimin jäsenen tuottaman tiedeartikkelin lukuoikeuden, ota meihin yhteyttä.