Kriisien hybrideiksi hajauttamat työyhteisöt ja uudet työntekijät –tutkimusraportti

Jussi Tanskanen, Aija Siiriäinen & Liisa Mäkelä

Kriisien hybrideiksi hajauttamat työyhteisöt – miten uudet työntekijät pääsevät osaksi niitä?

Tutkimushanke ”Kriisien hybrideiksi hajauttamat työyhteisöt – miten uudet työntekijät pääsevät osaksi niitä?” tuotti tietoa uusien työntekijöiden sosiaalisesta integroimisesta etä- ja hybridityöyhteisöihin. Hanketta rahoitti Työsuojelurahasto ylimääräisen teemahaun (“Kun työpaikkaa kohtaa poikkeuksellinen ulkoinen kriisi”) kautta.

Raportissa esitämme hankkeen tutkimustuloksia sekä useita tutkimukseen perustuvia käytännön suosituksia, jotka voivat auttaa organisaatioita luomaan työympäristön, joka tukee uusien työntekijöiden integroitumista osaksi työyhteisöä ja joka kohentaa kaikkien työntekijöiden hyvinvointia ja madaltaa työyksinäisyyden kokemisen riskiä.

Etätyön määrä on lisääntynyt COVID-19-pandemian myötä pysyvästi, ja erilaiset ulkoiset kriisit voivat johtaa etätyösuosituksiin jatkossakin. Hybridityöstä on tullut monella alalla normaali työnteon muoto, mutta sen organisointi kestävällä tavalla vaatii tutkimustietoa ja hyviä uusia käytänteitä. Hybridityöorganisaatioissa uutena aloittavat työntekijät voivat jäädä työyhteisössä ulkopuolisen rooliin, ellei heidän sosiaalista integroitumistaan tueta soveltuvilla hybridityökäytänteillä.

Hankkeessa tehty empiirinen tutkimus nojasi vuosina 2020–2022 kerättyyn neljän mittauskerran tilastolliseen pitkittäisaineistoon ja viimeisen mittauskerran poikkileikkausaineistoon, sekä tutkimushankkeen aikana kerättyyn haastatteluaineistoon. Tutkimustulokset tukivat näkemystä, että hybridityöorganisaatioissa uusien työntekijöiden työyhteisöön asettumisessa on haasteita, jotka liittyvät kanssakäymisen rajallisuuteen virtuaalisessa ympäristössä. Uusilla työntekijöillä ilmeni vähemmän työhön liittymätöntä vuorovaikutusta kollegoiden ja esihenkilön kanssa varsinkin etänä. He kokivat myös enemmän työyksinäisyyttä kokeneisiin työntekijöihin nähden. Sosiaalisen tuen puute ja laadultaan heikko kommunikaatio ovat riskejä uusien työntekijöiden hyvinvoinnille ja työyksinäisyyden kokemukselle, mutta myös sujuvalle työhön asettumiselle työyhteisön jäädessä kaukaiseksi. Tulosten valossa uutta työntekijää ei tulisi myöskään jättää työskentelemään suureksi osaksi täysin itsenäisesti ja on tärkeää huolehtia, etteivät uudet työntekijät koe jäävänsä työtehtäviensä kanssa yksin.