Työterveystoimijat ja hyvinvoinnin asiantuntijat korostavat liikunnan merkitystä istumatyön vastapainona. Etätyö saattaa tarjota jopa paremmat mahdollisuudet tauko- tai hikiliikuntaan päivän aikana yksilöllisten aikataulutusmahdollisuuksien takia.
Liikkuminen aktivoi lihaksia, vähentää kehon kuormittumista sekä lisää tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia UKK-instituutin mukaan. Etätyössä fyysinen aktiivisuus on tärkeää, koska taukojen pitäminen saattaa helposti unohtua. Liiallinen istuminen ja passiivisuus saattavat olla uhka kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille – huolehdithan, että jaloittelet ainakin muutaman kerran työpäivän aikana.
Esimerkiksi jokin taukoliikuntasovellus on oivallinen työkalu muistuttamaan aktiivisuuden tärkeydestä. Työterveyslaitoksen mukaan taukoliikuntasovellusten onnistunut ja aktiivinen käyttö tehostaa työstä palautumista, lisää tarmokkuutta sekä vähentää tuki- ja liikuntaelinten rasittuneisuutta sekä mahdollisia kipuoireita. Esihenkilön oma innostunut ja rohkaiseva asenne taukoliikuntaa kohtaan on merkittävä taukoliikuntasovelluksen käyttöä lisäävä tekijä työyhteisön keskuudessa.
Muista myös riittävä vedenjuonti! Aktiivisuutta voi lisätä esimerkiksi käyttämällä pientä vesilasia, jonka käy täyttämässä heti sen tyhjennettyä.
Cuckoo Workout -taukojumppa [Youtube-video] (Cuckoo Workout)
Koko vartalon taukojumppa [Youtube-video] (Voimisteluliitto)
Taukojumppa niska-hartia [Youtube-video] (Voimisteluliitto)
Jumppakissan taukojumppa [Youtube-video] (Jumppakissa)
Paavon vinkit toimivaan etäpäivään [Youtube-video] (Paavo Nurmi –keskus)
Jumppaohjeita selälle ja niskalle (Selkäliitto ry)
Vinkkejä ja välineitä (UKK-instituutti)
7-minute-workout-app (Johnson & Johnson Health and Wellness Solutions)
9 vinkkiä, joilla kävelykokous onnistuu (Visma Oy)
Lue myös Cuckoo Workout:in vieraskynäkirjoitus hyvinvoinnin asettamisesta strategiasta käytännön mittareiksi sekä Visma Enterprisen vieraskynäkirjoitus liikuntahaasteesta kävellä Suomi päästä päähän, työajalla.
Etätyöskentelyn taustalle saattaa kaivata jonkinlaista taustaääntä. Kokosimme ehdotuksia erilaisista työskentelyyn ja keskittymiseen tarkoitetuista Spotify-listoista.
Work Focus (Home Office Classical)
Kun työt ovat siirtyneet osittain tai kokonaan digitaalisiin työympäristöihin ja toimisto on vaihtunut kotiympäristöön, saattaa tavallinen taustahälinä – kuten ihmisten keskustelu – auttaa uppoutumaan työntekoon. Tässä esimerkiksi lista, joka koostuu kahvilaympäristölle tyypillisestä taustamelusta.
Stressinhallintakeinot ovat yksilöllisiä - yhdelle sopii hikiliikunta, kun taas toinen nauttii meditoinnista. Kirjan lukeminen tai pienikin happihyppely voivat auttaa työstä irtautumisesta esimerkiksi lounastauolla tai työpäivän jälkeen.
Eri palveluntarjoajien ääni- ja e-kirjavalikoimista löytyy runsaasti luku- tai kuunteluvaihtoehtoja liittyen esimerkiksi johtamiseen, meditaatioon, self help -kirjallisuuteen sekä keskittymiseen.
Tässä esimerkiksi joitakin palveluntarjoajia: BookBeat, Elisa Kirja, Nextory ja Storytel.
Stress Management – stressinhallinta
Breathe2Relax – hengitysharjoitteet
Headspace – mindfulness
The Mindfulness App – mindfulness
Calm – meditaatio ja unenlaadun parantaminen
Tutkimustulostemme perusteella etätyö koettiin miellyttävänä työmuotona, ja moni on halukas jatkamaan etätyömahdollisuutta. Samalla etätyössä nähdään haasteita, jotka voivat uudella tavalla kuormittaa arkea. Esimerkiksi oman työn kuormittavuutta kannattaa arvioida ja seurata säännöllisesti.
Mielen ja kehon palautuminen kuormittavassa tilanteessa – kolme vinkkiä (Cuckoo Workout)
Kuormitusvaaka itsearviointi – testaa työkuormituksesi (Työturvallisuuskeskus)
Oletko etätöissä? 15 tapaa, jotka auttavat jaksamaan paremmin (Duunitori)
Vähennä etätyön kuormitustekijöitä (Work goes happy)
Viisi vinkkiä: Hyvät rutiinit etätöissä (Cuckoo Workout)
Erilaiset digitaalisen työkalutarjonnan hyvinvointisovellukset voivat lisätä hyvinvointia.
Cuckoo Workout on taukoliikuntasovellus, joka aktivoi työyhteisön liikkumaan. Cuckoo Workout tarjoaa laajan videovalikoiman, joka sisältää aktiivisia harjoitteita, aivohaasteita sekä mindfulness-harjoitteita. Lisäksi sovellus kannustaa muihin mikrotekoihin, kuten portaiden kävelyyn ja työasennon vaihteluun.
BREAK PRO -taukoliikuntasovellus aktivoi pitämään taukoja työnteosta ja lisää kehon sekä mielen hyvinvointia. Suomalaisissa rantamaisemissa kuvatut taukoliikuntavideot ohjaavat virkistävää taukoliikuntaa ja ehkäisevät paikallaanolon haittavaikutuksia. Liikkeet voi tehdä pienessäkin tilassa.
Firstbeat Life on tilauspohjainen työhyvinvointiratkaisu moderniin työkykyjohtamiseen ja olennainen osa ennakoivaa terveydenhuoltoa.
Emooter on tieteeseen pohjautuva virtuaalinen opas, joka auttaa ihmisiä kehittämään ja ylläpitämään työhyvinvointia.
Oura kannustaa kehittämään hyvinvointia yhdistämällä älysormuksen kehittyneen sensoriteknologian ja sen keräämiin tietoihin yhdistyvän sovelluksen.
Harvest on ajanhallintasovellus monitasoisen datan tarkastelun tueksi.
Taimerin avulla on mahdollista esimerkiksi luoda projekteja, nimittää tehtäviä ja suorittaa ajanhallintaa.
Toggl helpottaa ajanhallintaa selkeyttämällä käyttäjän asettamat tehtävät.
Timely soveltuu ajanhallinnan tueksi moniin eri tilanteisiin.
Any.do on ajanhallintasovellus, joka auttaa päivien organisoinnissa erilaisten kalenterien, tehtävien, listojen ja muistutusten avulla.
Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.