Etätyö voi tuoda työarkeen niin vapautta kuin haastetta. Jos etätyöympäristö on rauhallisempi kuin työnantajan toimitilat, keskittymistä vaativat tehtävät voivat etätyössä onnistua jopa paremmin. Jos etätyöpiste on kotona tai kodin lähellä, voi työmatkojen lyhentyminen tuoda ajallista säästöä. Joskus etätyö voi tuntua työläämmälle, jos esimerkiksi työpäivän pituus venyy, tauokojen pitäminen unohtuu tai jos etätyöpiste on rauhaton.
Millainen etätyöympäristösi on? Tarjoaako se työrauhan vai onko taustalla hälinää? Tukeeko työympäristösi sinua ergonomisesti? Koetko etätyöympäristösi olevan turvallinen?
Jos etätyönteko sijoittuu paikkaan, jossa on muitakin henkilöitä, saattaa olla tarpeellista rajata oma työpiste esimerkiksi huonekaluja hyödyntäen. Samassa taloudessa asuville lapsille rajaus voi olla selkeä viesti siitä, että vanhempi on tällä alueella oleskellaan töissä. Myös kyltit voivat toimia ohjenuorina ympäristölle: “Kokous käynnissä klo 14 asti” tai “Äiti töissä” -merkinnät kertovat työtä tekevän vanhemman askareista kotona olevalle lapselle.
Etätyössä syntyy varmasti tilanteita, jolloin taustahälyä voi olla vaikea välttää. Etätyöpisteellä ei välttämättä ole käytössä kokoushuoneita tai hiljaisia paikkoja. Taustahälyä voi koittaa häivyttää käyttämällä kuulokkeita tai taustahälyn poistamiseen tarkoitettua sovellusta (esimerkiksi Krisp-ai).
Etätyöympäristö voi tuoda uudenlaisia vaatimuksia työpäivään. Niitä voivat olla esimerkiksi mukautuminen puolison työpäivän vaatimuksiin sovittamalla omat palaverit siten, että taustahälyä on mahdollisimman vähän. Koulusta saapuvalla lapsella voi olla odotuksia kotona työskentelevälle vanhemman toiminnalle. Tällaisten tekijöiden vaikutuksista kannattaa avoimesti keskustella työnantajan kanssa. Muun elämän kannalta kriittisten ajankohtien merkitseminen kalenteriin voi helpottaa työyhteisöä huomioimaan työntekijän yksilöllisen tilanteen.
Etätyössä päätetyön määrä helposti kasvaa, varsinkin jos luonnolliset keskeytykset ja tauot jäävät vähemmälle kuin toimistolla. Jatkuva ruudun katselu ja digitaalinen kanssakäyminen voivat kuormittaa. Mediassa onkin huomioitu ”Zoom-uupumus” eli online-palaverien aiheuttama kuormittuminen. Digitaalisen työympäristön käyttäjän kannattaa pohtia, milllainen määrä etäpalaveriaikaa tuntuu sopivalle. Työpäivään on hyvä varata palaverivapaita hetkiä. Jos kameran päällä pitäminen uuvuttaa, voi kameran kytkeä päälle vaikka vain palaverin alussa. Kokosimme vinkkejä etäpalaveriuupumuksen ehkäisyyn, katso esimerkiksi seuraava kohta sekä Haga-Helian vinkit.
Ovatko lounastapaamiset tai esimerkiksi eväiden syöminen ulkona mahdollista etätyöympäristössäsi? Pystytkö keskeyttämään päiväsi pyörälenkillä, happihyppelyllä tai kaupassa käynnillä? Taukoihin voi tietoisesti suunnitella tekemistä, joka saa ajatukset suuntautumaan työstä hetkeksi pois. Musiikki, liikunta, kirjan lukeminen, askartelu, käsityöt, ruoanlaitto, ystävän tapaaminen tai kotityöt voivat olla kokeilunarvoisia asioita. Pienet muutokset tuovat ehkä piristystä etäpäiviin.
Kuinka huolehtia työergonomiasta etäpäivänä? (Cuckoo Workout)
Helppoja vinkkejä: Miten tehdä kotiin ergonominen työpiste? (Cuckoo Workout)
DIY: Suljettava työpöytä (Pirkka)
Kuinka huomioida ergonomia etätyössä? Työfysioterapeutin neuvot kotitoimistolle (Terveystalo)
Työfysioterapeuttien vinkit etätyöhön (Helsingin kaupunki)
Terve ja turvallinen etätyö (AITO Työterveys – Vantaan Työterveys Oy)
Etätöissä ja lapset kotona? 7 vinkkiä, joilla työskentely onnistuu myös kotikonttorilla (Duunitori)
Hyvät työrutiinit kuuluvat niin etä- kuin myös toimistotyöhön. Jos etätyö tehdään kotona, on etätyöpäivän aloitus, lopetus sekä tauotus mahdollista toteuttaa mahdollisesti eri rytmissä kuin toimistolla.
Työn rytmittäminen ja rajaaminen etätyössä (Timanttia Consulting Oy)
Nautinnollinen etätyöarki – viisi vinkkiä kokeiluun! [LinkedIn-artikkeli] (Sanna Fäldt)
10 tuottavuusvinkkiä etätyötä tekeville (Adeptus Partners Oy)
Hyvä itsensä johtaminen etätyössä (Timanttia Consulting Oy)
Onnistu etätyössä (Toimihenkilöliitto ERTO ry)
Vinkkejä syömiseen etätyön ja opiskelun lomassa (Sydänliitto)
Etätyö luo uudenlaisia mahdollisuuksia yhteydenpitoon, kuten videoneuvottelut ja pikaviestintä. Yhteydenpidolle ja viestinnälle kannattaakin luoda tiimissä yhteiset periaatteet, jotta työyhteisön kanssakäyminen olisi tasapuolistavaa ja osallistavaa. Etänä ja yksin? Samalla kun etäarki voi lisätä vapautta, se voi myös lisätä yksinäisyyden tunnetta.
Yksinäisyys vaanii etätöitä tekevää – 5 tapaa säilyttää yhteys työkavereihin etätöissä (Duunitori)
10 vinkkiä etäkokouksiin (Työterveyslaitos)
Kuinka pitää tehokas etäpalaveri? Ota huomioon ainakin nämä 6 asiaa (Duunitori)
10 vinkkiä viestintävälineiden tehokkaaseen käyttöön (Työterveyslaitos)