kuvituskuva

Kampuskehityksen vuosi 2020

Kampushanke uutiset

Vuosi 2020 on ollut toiminnan vuosi kampuskehityksessä. Kuluneen vuoden aikana otettiin merkittäviä edistysaskeleita ja taival kohti maailmanluokan kampusta on alkanut. Tässä uutisessa kertaamme vuoden tapahtumia kampuskehityksessä 

Vuosi alkoi kampuskehityksen osalta remontin merkeissä, kun Tritonian Torni-osan purku ja remontointi aloitettiin. Myös auditorioiden remontin suunnittelu aloitettiin, ja auditorioiden ad hoc -ryhmä perustettiin. Suunnitelmat tiedekirjaston ad hoc -ryhmän perustamisesta laadittiin. Kampuskehityksen päätyöryhmät aloittivat myös toimintansa tammikuussaUudet tilaratkaisut (UTI), Toimintojen sijoittaminen (TOSI) ja Muutoksen tuki (MUTU) järjestäytyivät ja lähtivät suunnittelemaan toimintaansa.  

Helmikuussa auditorioiden remontti aikataulutettiin alustavasti kesälle 2020, ja auditorioiden ad hoc -ryhmä aloitti tiiviin toimintansa. Alkuvuosi oli pääasiassa henkilöstön muuttojen järjestelyä sekä Tornin remontteihin liittyvää toimintaa.   

Allianssin muodostusta ja remonttisuunnitelmia

Maaliskuussa tehtiin ison linjan päätöksiä auditorioiden remontin osalta auditorioryhmän tekemän kartoituksen perusteella. Kampuskehitykselle alettiin suunnitella ulkoisia verkkosivuja, tavoitteena oli julkaista ne kesään mennessä. Tornin remontti viivästyi pääurakoitsijan hakeuduttua konkurssiin. Muuttojen arvioitiin siirtyvän viimeistään elokuulle. Koronavirus pakotti koko yliopiston siirtymään etätöihin, ja vaikutus näkyi myös kampuskehityksessä. Allianssi käynnistyi huhtikuussa yhteistyökumppanien sekä urakoitsijoiden kartoituksella. Tilatyöryhmät (UTI ja TOSI) aloittivat yhteistyön arkkitehtitoimisto Kohinan kanssa. Kevään aikana työryhmät toimivat tiiviisti, ja kampuskehitys eteni suunnitelmien osalta huimasti.   

Kesäkuussa kampuskehitys sai uusia jäseniä, kun uusi kiinteistömanageri, John Öst sekä kampuskehityksen assistentti, Hannes Torppa aloittivat työnsä yliopistolla. Johnista tehtiin kampuskehityksen projektiryhmän jäsen, ja Hanneksen työalueeksi tuli opiskelijoiden osallistaminen, kestävä kehitys sekä ravintolapalvelut. Tornin remontti eteni vauhdilla, tavoitteena oli saada tilat käyttöön 1.8.  

Auditorioiden remontit aloitettiin. Auditorio Levónin remontti päätettiin jakaa kahdelle kesälle, sillä sali haluttiin pitää käytössä lukukausien ajan. Kesän aikana kampus hiljeni henkilöstön siirryttyä kesälomille. Kampuskehitys ei kuitenkaan hiljentynyt, sillä kesän aikana vasarat lauloivat remonttien edetessä niin auditorioissa kuin Tornissa.  

Muuttorumba alkakoon

Syksyn saapuessa pääsivät Torniin muuttajat asettumaan taloksi uusiin työtiloihin, auditoriot valmistuivat remontista ja salit otettiin käyttöön. Kestävän kehityksen työryhmä ja ravintolapalveluiden ad hoc-ryhmät perustettiin, ja ryhmät aloittivat toimintansa järjestäytymisellä, toiminnan suunnittelulla sekä tarpeiden kartoituksella. Konttori-rakennuksessa tehtiin alkusyksystä kattavia kuntokartoituksia, joiden perusteella pyrittiin arvioimaan siellä tehtävien muutostöiden laajuutta. Rakennuksesta löytyi kiireettömiä korjaustarpeita, joiden korjaamiseksi laaditaan suunnitelmaa tälläkin hetkellä.  

Allianssin perustamisvaihe saatiin päätökseen, ja kumppanit valittiin. Suunnittelijatahoksi valittiin arkkitehtitoimisto K2S, LVI-suunnittelijaksi Granlund, rakennesuunnittelijaksi Ramboll sekä pääurakoitsijaksi PEAB. Tämän jälkeen aloitettiin allianssin 0-vaihe, jossa aloitettiin suunnitelmien laatiminen erityisesti nykyisen Luotsi-rakennuksen osalta.   

Kohti seuraavaa vuotta

Tilatyöryhmät tulivat niin ikään työnsä päähän syksyn aikana. Työryhmiä ohjannut arkkitehtitoimisto Kohina rakensi kokouksissa tehtyjen ideointien pohjalta konseptit, joissa tuotiin esiin eri sidosryhmien tarpeita ja ideoita tilojen toteutukselle. Työryhmien konseptit koskivat pääasiassa henkilökunnan työskentelytiloja. Molempien ryhmien konseptit on hyväksytty ohjausryhmässä, ja ne on esitelty hankkeen suunnittelu- ja toteutustahoille. Heiltä saadun palautteen perusteella ryhmien työ on ollut arvokasta, ja antanut hyödyllistä dataa erityisesti arkkitehdeille suunnittelun tueksi. 

Luotsi-rakennus tyhjättiin, ja sen remonttien on suunniteltu alkavan alkuvuodesta 2021. Rakennus tyhjätään jouluun mennessä, sillä tarvittavat purkutyöt halutaan aloittaa mahdollisimman pian. Luotsissa olleet tiimit muuttivat väistötiloihin joulukuun alussa.  

Kampuskehityksestä on viestitty kuluneen vuoden aikana ulkoisilla sivuillamme sites.univaasa.fi/kampushanke sekä VYYn Instagram Storeissa, joista videot löytyvät edelleen kohokohdista. Linkki verkkosivuillemme löytyy esimerkiksi Moodlesta, ja kampuskehitystä voi hakea univaasa.fi -sivuilla.   Viestintään on mukautettu saadun palautteen perusteella, ja pyritään kehittämään edelleen.  

Hyvää ja rauhallista joulunaikaa kaikille sekä onnellista uutta vuotta 2021 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *