Kosminen kirjoitustehtävä

Picture: NASA

Ohjeet kirjoituksen laatimiseksi

Tehtävänäsi on kirjoittaa enintään 3 sivun mittainen kirjoitus, jossa kuvittelet itsesi tulevaisuuteen. Voit halutessasi määritellä, mihin vuoteen kuvaelmasi sijoittuu. Avaruuden asuttamisesta on kuitenkin tullut arkea. Asiat saattavat toimia kuten Maassakin, mutta elämä avaruudessa asettaa erityisiä haasteita.

Kerro tavanomaisesta päivästäsi avaruussiirtokunnassa Kuussa, Marsissa tai muualla maapallon ulkopuolella. Kuvaile päivittäisiä rutiineja ja sosiaalista elämää.

Miten siirtokunnan hallinto on järjestetty, entäpä matkustus- ja huoltoliikenne? Kuinka elintarviketuotanto ja jätehuolto toimivat? Entäpä talous- ja turvallisuusasiat, tai yhteiskunnan tukiverkot? Miten ihmiset elävät, asuvat, työskentelevät ja viettävät vapaa-aikaa? Onko elämä Maan ulkopuolisessa siirtokunnassa leppoisaa vai aiheuttavatko määrätyt asiat eripuraa?

Voit myös kuvailla, millaisia etuja ja ilon aiheita avaruuselämään sisältyy.

Joulukuusenkoristeena mustassa avaruudessa kelluva Maa on värikäs ja elävän näköinen planeetta. Millaisia mielikuvia kotiplaneetta herättää siirtokuntien asukkaissa? Vaivaako koti-ikävä? Tulevatko asukkaat henkisesti toimeen ilman vihreää luontoa, kaupunkeja, merta, tuttua painovoimaa ja sinistä taivasta? Avaruuselämällä on monenlaisia vaikutuksia, joita voit kuvailla kirjoituksessasi.

Me tutkijat odotamme malttamattomina komentokeskuksessa eli aluetieteen tukikohdassa, päästäksemme lukemaan ajatuksiasi. Kirjoituksesi antaa tärkeää tulevaisuutta ennakoivaa tutkimusaineistoa avaruuden asuttamisesta, avaruussiirtokuntien hallinnosta ja ihmisen sopeutumiskyvystä.

Onnea tehtävän suorittamiseen!

Kaikkien osallistuneiden kesken arvomme kaksi 50 € arvoista lahjakorttia.

Ohjeet kirjoituksen lähettämiseksi

Ennen kirjoitustehtävän aloitusta tutustu huolellisesti tutkimuksen käyttöön ja eettisiin reunaehtoihin tästä.

Tehtävä on avoinna 11.12.2019–31.5.2020 välisenä aikana.

Laita sähköpostia meille osoitteeseen: avaruudenarki@univaasa.fi

Sähköpostiviestin aihe: Avaruuskirjoitus

Kirjoita viestiin nimesi, ikäsi, sukupuolesi, asuinpaikkakuntasi

Muista lisätä myös suostumus, mikäli olet alle 15 vuotias. Eli tähän kohtaan sen huoltajan/vanhemman nimi, joka on antanut suostumuksen osallistua tutkimukseemme.

Lopuksi liitä enintään 3 liuskan mittainen teksti liitetiedostona (Word, RTF tai PDF) sähköpostin mukaan.

 

”Kaikista ihmisen puutteellisuuksista huolimatta, Maa on hieno kotipaikka – erityisen hyvin sen oivaltaa palatessaan avaruudesta takaisin kotiin.”

(Buzz Aldrin ja Wayne Warga, astronautit)