Sivustoihin liittyvät ohjeet

<a name="sivujenlisaaminen">Sivuston luominen</a>

Voit perustaa niin monta sivustoa kuin haluat. HUOM. Jos haluat käyttää uuden sivuston pohjana toista, palvelussa jo olevaa sivustoa, ota yhteyttä: <a href="mailto:www-tuki@uwasa.fi">www-tuki@uwasa.fi</a>

1. Kirjaudu palveluun osoitteessa uwasa.fi/register
  2. Syötä sivustollesi huolella pohdittu osoite ja paina sarkkainnäppäintä.
  3. Syötä sivustollesi huolella pohdittu nimi ja paina sarkkainnäppäintä.
  4. Klikkaa Luo sivusto -painiketta. Odota. Linkki luomallesi sivustolle tulee näkyviin tälle samalle sivulle.
  5. Avaa sivusto klikkaamalla Ohjausnäkymä-painiketta.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="sisallonlisaaminen">Sivujen lisääminen sivustolle</a>

Sivustosi voi koostua useammista sivuista.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista Uusi > Sivu.
  2. Syötä sivulle tarkoituksenmukainen otsikko (Add title).
  3. Kohdassa Sivun ominaisuudet (Page Attributes) tarkista sivun asetukset.
    • Jos haluat sivusta päätason sivun, tarkista, että kohdassa Yläsivu on valittu päätason sivu.
    • Jos haluat sivusta toisen sivun alisivun, valitse kohdassa Yläsivu haluamasi yläsivu.
  4. Klikkaa Tallenna luonnos -painiketta, ja siirry sisällön lisäämiseen sivulle.
  5. Kun sivu on valmis julkaistavaksi, valitse Julkaise.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="banneri">Sisällön lisääminen sivulle – sisältökerrokset</a>

Voit syöttää sisältöä sivulle <a href="https://sites.uwasa.fi/ohjeet/yleiset/#muokkain">muokkaimella</a> ja/tai lisäämällä sivulle ns. sisältökerroksia (Content blocks). Jos muokkaimeen on syötetty sisältöä, näkyy se sivulla ensimmäisenä. Sisältökerrokset, joiden keskinäistä järjestystä voit muokata, näkyvät sen jälkeen. Samanlaisia sisältökerroksia voi olla sivustolla useita. Valittavissa on viisi erilaista sisältökerrosta.

Banner (banneri) Voit lisätä kuvaelementin, jossa on otsikko ja sisältöä.
Columns (sarakkeet) Sarakkeiden avulla voit esittää sisältöä (tekstiä, kuvia yms.) useassa sarakkeessa rinnakkain.
Feed (artikkeli- ja sisältönostot) Voit tuoda sivulle muita sisältöjä (esim. uutisia tai tapahtumia).
Link columns (linkkilaatikot) Voit esittää sisältöjä kuvallisina laatikoina ja linkittää ne halutulle alasivulle.
Schedule (aikataulu) Voit esittää luomasi tapahtuman tai kurssin ohjelman visuaalisesti.

<a name="sarakkeet">Bannerin lisääminen</a>

Voit lisätä kuvaelementin, jossa on otsikko ja sisältöä.

1. Avaa ohjausnäkymä valitsemalla ylhäältä työkalupalkista Muokkaa sivua.
  2. Otsikon Content blocks alla valitse Add row > Banner.
  3. Syötä bannerille otsikko (Title), alaotsikko (Subtitle) ja/tai kuvausteksti (Description).
  4. Jos haluat lisätä painikkeita:
    • Syötä painikkeen teksti (Button Text) ja painikkeesta avautuvan kohteen osoite (Button Link).
    • Jos haluat lisätä tai poistaa painikkeita, klikkaa oikealla näkyvää plus- tai miinusmerkkiä.
    • Jos haluat muuttaa esitysjärjestystä, vedä ja pudota laatikoita järjestysnumeron kohdalta.
  5. Valitse teemaväri (Theme).
  6. Jos haluat lisätä banneriin taustakuvan:
    • Klikkaa Lisää kuva -painiketta.
    • Valitse kuva mediakirjastosta tai lataa uusi kuva vetämällä tiedosto Upload Files -ikkunaan. HUOM. Kuvan tulee olla hyvälaatuinen vaakakuva ja kooltaan vähintään 1920 x 1080 pikseliä.
    • Syötä kuvalle vaihtoehtoinen teksti (Alt Text) kuvaamaan kuvan tarkoitusta.
    • Klikkaa Valitse-painiketta.
  7. Klikkaa Päivitä-painiketta.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="nostot">Sarakkeiden käyttäminen</a>

Sarakkeiden avulla voit esittää sisältöä (tekstiä, kuvia yms.) useassa sarakkeessa rinnakkain.

1. Avaa ohjausnäkymä valitsemalla ylhäältä työkalupalkista Muokkaa sivua.
  2. Otsikon Content blocks alla valitse Add row > Columns.
  3. Syötä sarakkeille yhteinen otsikko (Title), alaotsikko (Subtitle) ja/tai kuvausteksti (Description).
  4. Valitse rinnakkain näytettävien sarakkeiden lukumäärä (Columns Per Row).
  5. Lisää sarake klikkaamalla Add Column -painiketta.
  6. Syötä sarakkeelle oma otsikko (Title). Voit valita sarakkeelle myös valmiin kuvakkeen (Icon).
  7. Jos haluat syöttää sarakkeeseen tekstiä, käytä sisältökerroksen muokkainta (Content).
  8. Jos haluat ladata sarakkeeseen muuta sisältöä:
    • Klikkaa Lisää media -painiketta.
    • Valitse sisältö mediakirjastosta tai lataa sisältö vetämällä tiedosto avautuneeseen ikkunaan.
  9. Klikkaa Päivitä-painiketta.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="linkkilaatikot">Artikkeli- ja sisältönostojen tekeminen</a>

Voit tuoda sivulle muita sisältöjä (esim. uutisia tai tapahtumia).

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista Muokkaa sivua.
  2. Otsikon Content blocks alla valitse Add row > Feed.
  3. Syötä nostettaville sisällöille yhteinen otsikko (Title), alaotsikko (Subtitle) ja/tai kuvausteksti (Description).
  4. Jos haluat nostaa esiin sisältöä aihekategorian mukaan:
    • Valitse aihekategoriat (Category).
    • Valitse kustakin aihekategoriasta tehtävien nostojen enimmäismäärä (Limit).
    • Valitse rinnakkain näytettävien sisältöjen lukumäärä (Items Per Row).
  5. Jos haluat aihekategorioiden sijaan nostaa esiin tiettyä sisältöä:
    • Kohdassa Items klikkaa Add Item -painiketta.
    • Valitse sisältö avautuvasta valikosta.
    • Jos haluat muuttaa esitysjärjestystä, vedä ja pudota laatikoita järjestysnumeron kohdalta.
  6. Jos haluat lisätä painikkeita:
    • Klikkaa Add Button -painiketta.
    • Syötä painikkeen teksti (Button Text) ja painikkeesta avautuvan kohteen osoite (Button Link).
    • Jos haluat lisätä tai poistaa painikkeita, klikkaa oikealla näkyvää plus- tai miinusmerkkiä.
    • Jos haluat muuttaa esitysjärjestystä, vedä ja pudota laatikoita järjestysnumeron kohdalta.
  7. Valitse teemaväri (Theme).
  8. Klikkaa Päivitä-painiketta.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="tapahtumat">Linkkilaatikoiden käyttäminen</a>

Voit esittää sisältöjä kuvallisina laatikoina ja linkittää ne halutulle alasivulle.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista Muokkaa sivua.
  2. Otsikon Content blocks alla valitse Add row > Link Columns.
  3. Syötä laatikoille yhteinen otsikko (Title), alaotsikko (Subtitle) ja/tai kuvausteksti (Description).
  4. Valitse rinnakkain näytettävien sisältöjen lukumäärä (Items Per Row).
  5. Luo linkkilaatikko.
    • Kohdassa Items klikkaa Add Item -painiketta.
    • Syötä laatikkoon tuleva teksti (Text) ja avautuvan kohteen osoite (Link).
    • Lisää laatikolle kuvausteksti (Description).
    • Jos haluat lisätä laatikkoon taustakuvan (Image):
      • Klikkaa Add Image -painiketta.
      • Valitse kuva mediakirjastosta tai lataa uusi kuva vetämällä tiedosto Siirrä tiedostoja -ikkunaan.
      • Syötä kuvalle vaihtoehtoinen teksti (Alt Text) kuvaamaan kuvan tarkoitusta.
      • Klikkaa Select-painiketta.
    • Jos haluat muuttaa esitysjärjestystä, vedä ja pudota laatikoita järjestysnumeron kohdalta.
  6. Jos haluat lisätä painikkeita:
    • Klikkaa Add Button -painiketta.
    • Syötä painikkeen teksti (Button Text) ja painikkeesta avautuvan kohteen osoite (Button Link).
    • Jos haluat lisätä tai poistaa painikkeita, klikkaa oikealla näkyvää plus- tai miinusmerkkiä.
    • Jos haluat muuttaa esitysjärjestystä, vedä ja pudota laatikoita järjestysnumeron kohdalta.
  7. Valitse teemaväri (Theme).
  8. Klikkaa Päivitä-painiketta.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="aikataulut">Tapahtuman luominen</a>

Voit luoda sivustosi kalenteriin tapahtumia.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista Muokkaa sivua.
  2. Valitse vasemmalta päävalikosta Events > Add New.
  3. Syötä tapahtumalle otsikko (Add title).
  4. Jos haluat syöttää tapahtuman tekstisisällön, voit käyttää tapahtuman muokkainta (Content).
  5. Jos haluat ladata tapahtumaan muuta sisältöä:
    • Klikkaa Lisää media -painiketta.
    • Valitse sisältö mediakirjastosta tai lataa sisältö vetämällä tiedosto avautuneeseen ikkunaan.
  6. Kohdassa Event Fields syötä tapahtuman alkamis- (Start Date, Start Time) ja päättymisaika (End Date, End Time) sekä tapahtumapaikka (Location).
  7. Anna tapahtumaa kuvaavat aihekategoriat (Kategoriat).
    • Jos haluat valita valmiin aihekategorian, valitse se oikealla näkyvältä listalta.
    • Jos haluat lisätä uuden aihekategorian:
      • Valitse Lisää uusi kategoria.
      • Syötä uusi aihekategoria.
      • Jos haluat valita uudella aihekategorialle yläkategorian (Parent Category), valitse se valikosta.
      • Klikkaa Lisää uusi kategoria -painiketta.
  8. Jos haluat asettaa tapahtumalle kuvan:
    • Valitse oikealla Set featured image.
    • Valitse kuva mediakirjastosta tai lataa uusi kuva vetämällä tiedosto Upload Files -ikkunaan.
    • Syötä kuvalle vaihtoehtoinen teksti (Alt Text) kuvaamaan kuvan tarkoitusta.
    • Klikkaa Select-painiketta.
  9. Klikkaa Julkaise-painiketta.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="esitysjarjestys">Aikataulujen esittäminen</a>

Voit esittää luomasi tapahtuman tai kurssin ohjelman visuaalisesti.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista Muokkaa sivua.
  2. Otsikon Content blocks alla valitse Add row > Schedule.
  3. Syötä tapahtumille yhteinen otsikko (Title), alaotsikko (Subtitle) ja/tai kuvausteksti (Description).
  4. Lisää näytettävät tapahtumat (Events).
    • Klikkaa Add Item -painiketta.
    • Valitse tapahtuma (Event) luomistasi tapahtumista.
    • Syötä tapahtuman ajankohta (Time).
    • Lisää tapahtumalle kuvausteksti (Description).
    • Kohdassa Link to Event Page voit valita, tuleeko aikataulusta linkki tapahtuman alasivulle.
  5. Jos haluat lisätä painikkeita:
    • Klikkaa Add Button -painiketta.
    • Syötä painikkeen teksti (Button Text) ja painikkeesta avautuvan kohteen osoite (Button Link).
    • Jos haluat lisätä tai poistaa painikkeita, klikkaa oikealla näkyvää plus- tai miinusmerkkiä.
    • Jos haluat muuttaa esitysjärjestystä, vedä ja pudota laatikoita järjestysnumeron kohdalta.
  6. Valitse teemaväri (Theme).
  7. Klikkaa Päivitä-painiketta.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="artikkelitsivustolla">Sisältökerrosten esitysjärjestyksen muokkaaminen</a>

Voit helposti muokata sivulla olevan sisällön esitysjärjestystä, jos olet toteuttanut sisällön sisältökerroksilla.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista Muokkaa sivua.
  2. Vieritä näkymä haluamaasi kohtaan.
  3. Muuta sisältökerrosten (tai niissä olevien painikkeiden, sarakkeiden jne.) esitysjärjestystä vetämällä laatikoita niiden järjestysnumeron kohdalta.
  4. Klikkaa Päivitä-painiketta.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="sisallonpoistaminen">Blogi- tai muiden artikkeleiden julkaiseminen sivustolla</a>

Jos tarvitset sekä sivuston että blogin ominaisuuksia, eli haluat esittää sekä staattista sisältöä useilla eri sivuilla että julkaista blogiartikkeleita, luo sivusto ja julkaise blogiartikkelisi siellä määrittämälläsi sivulla. Jos julkaiset sivustollasi artikkeleina myös muuta sisältöä (esim. uutisartikkeleita blogiartikkeleiden lisäksi), käytä näiden erottamiseen artikkeleiden aihekategorioita. Voit nostaa esiin tietyn aihekategorian artikkeleita oman sisältökerroksen avulla.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista, sivustosi nimen alta Ohjausnäkymä.
  2. Valitse vasemmalta päävalikosta Asetukset > Lukeminen.
  3. Kohdassa Kotisivusi näyttää valitse Sivu ja aseta sivustosi etusivu (Kotisivu) ja blogisivu (Artikkeleiden sivu).
  4. Klikkaa Tallenna muutokset -painiketta.

<a name="sivustonpoistaminen">Tietyn sisällön tai sivun poistaminen</a>

Voit poistaa sivustoltasi sisältöä tai sivuja.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista Muokkaa sivua.
  2. Jos haluat poistaa sivulta sisältöä:
    • Vieritä näkymä haluamaasi kohtaan.
    • Poista sisältökerroksia (tai niissä olevia painikkeita, sarakkeita jne.) klikkaamalla oikealla näkyvää miinusmerkkiä.
    • Klikkaa Päivitä-painiketta.
  3. Jos haluat poistaa sivun:
    • Valitse vasemmalta päävalikosta Sivut.
    • Valitse listalta sivut, jotka haluat poistaa.
    • Valitse listan alla olevasta Massatoiminnot-valikosta Siirrä roskakoriin.
    • Klikkaa Hyväksy-painiketta.

Sivuston poistaminen

Voit poistaa koko sivustosi.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista, sivustosi nimen alta Ohjausnäkymä.
  2. Valitse vasemmalta päävalikosta Työkalut > Poista sivusto.
  3. Valitse Haluan varmasti pysyvästi poistaa sivustoni käytöstä…
  4. Klikkaa Poista sivusto pysyvästi -painiketta.
  5. Avaa sähköpostiisi tullut linkki vahvistaaksesi sivuston poistaminen.