Blogeihin liittyvät ohjeet

<a name="bloginluominen">Sisällys</a>

Palautetta näistä ohjeista? Lähetä sähköpostia: <a href="mailto:www-tuki@uwasa.fi">www-tuki@uwasa.fi</a>

<a name="bloginetusivu">Blogin luominen</a>

Opiskelija voi perustaa yhden blogin. Henkilökunnan jäsen voi halutessaan perustaa useita blogeja.

1. Kirjaudu palveluun osoitteessa uwasa.fi/register
  2. Syötä blogillesi huolella pohdittu osoite ja paina sarkkainnäppäintä.
  3. Syötä blogillesi huolella pohdittu nimi ja paina sarkkainnäppäintä.
  4. Klikkaa Luo sivusto -painiketta. Odota. Linkki luomaasi blogiin tulee näkyviin tälle samalle sivulle.
  5. Avaa blogi klikkaamalla Ohjausnäkymä-painiketta.

<a name="keskusteluasetukset">Blogin etusivun vaihtaminen</a>

Oletuksena blogin etusivu kokoaa julkaisemasi artikkelit aikajärjestyksessä. Voit halutessasi vaihtaa blogisi etusivuksi pysyvän sivun. Luo ensin haluamasi sivu, ja aseta se sitten etusivuksi.

<a name="avatar">Keskusteluasetusten muokkaaminen</a>

Keskusteluasetuksista voit valita blogisi kommentointi- ja ilmoitusasetukset. Kannattaa esimerkiksi harkita asetusta, jolloin lukijoiden kommentit tulevat julki vasta hyväksyttyäsi ne. Tällöin on hyvä myös sallia sähköposti-ilmoitukset, kun kommentti odottaa hyväksyntääsi. Jos et halua kommentteja lainkaan, voit poistaa mahdollisuuden keskusteluasetuksista.

1. Avaa blogi klikkaamalla luomasi blogin nimeä.
  2. Valitse ylhäältä työkalupalkista, blogisi nimen alta Ohjausnäkymä.
  3. Valitse vasemmalta päävalikosta Asetukset > Keskustelu.
  4. Tarkista kommentointiasetukset: Artikkelin oletusasetukset (Default post settings), Muut kommentointiasetukset (Other comment settings), Ennen kuin kommentti näytetään (Before a comment appears).
    • Jos et halua sallia kommentteja lainkaan, kohdassa Artikkelin oletusasetukset poista valinta Salli kommentointi uusille artikkeleille.
    • Jos haluat, että kommentin julkaiseminen vaatii hyväksyntäsi, kohdassa Ennen kuin kommentti näytetään valitse Kommentti on hyväksyttävä käsin.
  5. Tarkista sähköposti-ilmoitusten asetukset (Lähetä minulle sähköposti aina, kun).
    • Jos haluat sähköpostin hyväksyntääsi odottavista kommenteista, valitse Joku jättää kommentin.
  6. Klikkaa Tallenna muutokset -painiketta.

<a name="kommenttienhallinnointi">Oman avatar-kuvan asettaminen</a>

Voit asettaa itsellesi avatar-kuvan, joka näkyy esim. jättämiesi kommenttien ohessa.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista, blogisi nimen alta Ohjausnäkymä.
  2. Valitse vasemmalta päävalikosta Profiili.
  3. Kohdassa Avatar-kuva klikkaa Choose Image -painiketta.
  4. Valitse kuva mediakirjastosta tai lataa uusi kuva vetämällä tiedosto Siirrä tiedostoja -ikkunaan.
  5. Syötä kuvalle vaihtoehtoinen teksti (Alt Text) kuvaamaan kuvan tarkoitusta.
  6. Klikkaa Valitse-painiketta.
  7. Klikkaa Päivitä käyttäjätiedot -painiketta.

<a name="artikkelinluominen">Kommenttien hallinnointi</a>

Voit hallinnoida ja suodattaa artikkeleihisi tulleita kommentteja ohjausnäkymässä.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista, blogisi nimen alta Ohjausnäkymä.
  2. Valitse vasemmalta päävalikosta Kommentit.
  3. Vie osoitin kommentin kohdalle, jota haluat hallinnoida.
    • Jos olet määrittänyt keskusteluasetuksista, että kommentit tarvitsevat hyväksyntäsi, ja haluat hyväksyä kommentin, valitse Hyväksy.
    • Jos haluat vastata kommenttiin, valitse Vastaa, kirjoita vastauksesi avautuvaan kenttään ja klikkaa vastauskentän alla Vastaa-painiketta.
    • Jos haluat merkitä kommentin roskapostiksi, valitse Roskaviesti.
    • Jos haluat poistaa kommentin, valitse Roskakori.

<a name="artikkelinjulkaiseminen">Artikkelin luominen</a>

Artikkelia tehdessä luodaan sisältö ja valitaan artikkelia kuvaavat aihekategoriat, avainsanat ja kuva. Ryhmittele artikkelisi eri aihealueisiin aihekategorioiden avulla (esim. kissan hoito, kissan ravinto, kissan aktivointi). Avainsanoilla voit kuvata yksittäisen artikkelin sisältöä tarkemmin (esim. sisäkissa, ulkokissa) ja parantaa artikkelisi esiintymistä hakukoneissa. Artikkelikuva kannattaa asettaa, sillä se näkyy mm. etusivun artikkelilistassa ja linkkauksissa somessa.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista Uusi > Artikkeli.
  2. Syötä artikkelille otsikko (Add title).
  3. Jos haluat syöttää tekstiä, käytä artikkelin muokkainta.
  4. Jos haluat ladata muuta sisältöä:
    • Klikkaa Lisää media -painiketta.
    • Valitse sisältö mediakirjastosta tai lataa sisältö vetämällä tiedosto avautuneeseen ikkunaan.
  5. Anna artikkelia kuvaavat aihekategoriat (Kategoriat).
    • Jos haluat valita valmiin aihekategorian, valitse se oikealla näkyvältä listalta.
    • Jos haluat lisätä uuden aihekategorian:
      • Valitse Lisää uusi kategoria.
      • Syötä uusi aihekategoria.
      • Jos haluat valita uudella aihekategorialle yläkategorian (Parent Category), valitse se valikosta.
      • Klikkaa Lisää uusi kategoria -painiketta.
  1. Syötä artikkelia kuvaavat avainsanat (Tags) pilkuilla erotettuna.
  2. Jos haluat asettaa artikkelikuvan:
    • Valitse oikealla Aseta artikkelikuva.
    • Valitse kuva mediakirjastosta tai lataa uusi kuva vetämällä tiedosto Siirrä tiedostoja -ikkunaan.
    • Syötä kuvalle vaihtoehtoinen teksti (Alt Text) kuvaamaan kuvan tarkoitusta.
    • Klikkaa Aseta artikkelikuva -painiketta.
  3. Tallenna tai julkaise artikkeli.
    • Jos haluat tallentaa artikkelin luonnoksena, klikkaa oikealla Tallenna luonnos -painiketta. Valitse vasemmalta päävalikosta Artikkelit palataksesi artikkeleihisi.
    • Jos artikkeli on valmis, voit siirtyä artikkelin julkaisemiseen.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="artikkelinpoistaminen">Artikkelin julkaiseminen</a>

Voit julkaista luomasi artikkelin heti tai ajastaa julkaisun haluamaasi ajankohtaan.

1. Jos haluat julkaista artikkelin heti:
    • Tarkista, että oikealla kohdassa Julkaise lukee Julkaise heti.
    • Klikkaa Julkaise-painiketta.
  2. Jos haluat ajastaa artikkelin julkaisun:
    • Valitse oikealla Julkaise heti -tekstin vierestä Muokkaa.
    • Syötä julkaisuajankohta ja valitse OK.
    • Klikkaa Ajasta-painiketta.
  3. Valitse vasemmalta päävalikosta Artikkelit nähdäksesi listan artikkeleistasi ja niiden tilasta.

Sisältö estetty, salli kaikki evästeet nähdäksesi sisällön.

<a name="bloginpoistaminen">Artikkelin poistaminen</a>

Voit poistaa yksittäisiä artikkeleita.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista, blogisi nimen alta Ohjausnäkymä.
  2. Valitse vasemmalta päävalikosta Artikkelit.
  3. Valitse listalta artikkelit, jotka haluat poistaa.
  4. Valitse listan alla olevasta Massatoiminnot-valikosta Siirrä roskakoriin.
  5. Klikkaa Hyväksy-painiketta.

Blogin poistaminen

Voit poistaa koko blogisi.

1. Valitse ylhäältä työkalupalkista, blogisi nimen alta Ohjausnäkymä.
  2. Valitse vasemmalta päävalikosta Työkalut > Poista sivusto.
  3. Valitse Haluan varmasti pysyvästi poistaa sivustoni käytöstä…
  4. Klikkaa Poista sivusto pysyvästi -painiketta.
  5. Avaa sähköpostiisi tullut linkki vahvistaaksesi blogin poistaminen.