VAKKI ry:n historiaa

Viestinnän tutkijayhdistys VAKKI ry on ollut aktiivinen erikoiskielten (LSP) tutkimuksen, terminologian, monikielisyyden tutkimuksen sekä ja viestintätieteiden aloilla jo yli 40 vuoden ajan.

Yhdistys perustettiin Vaasassa 1980-luvulla, tutkimusryhmäksi ennen tutkimusryhmien aikaa, tukemaan humanisteja, ja erityisesti kielentutkijoita heidän päivittäisessä tutkimustyössään. Ensialkuun yhdistyksen toiminta lähti siitä, että nuoret ja hieman kokeneemmatkin tutkijat keskustelivat käynnissä olevasta tutkimustyöstään ja siihen liittyvistä haasteista epävirallisissa iltakokouksissa. Vähitellen yhdistyksen toiminta vakiintui, ja se aloitti vuosittaisten symposiumien järjestämisen, ensin Pohjanmaan maaseudulla, myöhemmin Vaasan kaupungissa ja viime aikoina myös verkossa, ja julkaisemalla vertaisarvioidun julkaisun valikoitujen esitelmien pohjalta.

Viimeisten 40 vuoden aikana VAKKI-yhdistys on muuttunut ajan mukana. Painopiste on vähitellen siirtynyt kielentutkimuksesta viestinnän tutkimukseen, ja humanististen tieteiden ydin on saanut uutta väriä yhteiskuntatieteistä. Edelleen on kuitenkin tallella VAKKI-ilmapiiri, jossa monitieteinen ajattelu ja uudet ideat ovat tervetulleita ja jossa kaikkien panosta arvostetaan yhtä lailla.