RegeRa – Valtion omistajaohjauksen vuosikertomukset Suomessa ja Ruotsissa
RegeRa on tutkimushanke, jossa tarkastellaan, miten valtion yhtiöomistuksesta on raportoitu ja miten sitä on perusteltu Ruotsissa ja Suomessa vuosina 2007‒2018. Tätä kautta projektin tavoitteena on selvittää, millainen kuva valtio-omistuksesta on eri vuosina välitetty ja haluttu välittää eduskunnalle ja kansalaisille.
Tutkimuksen aineistona ovat itsenäiset valtion omistajaohjauksen vuosikertomukset vuodesta 2007 alkaen sekä vuosikertomusten laatijoiden haastattelut. Hankkeessa käytetyt menetelmät perustuvat genreanalyysiin ja diskurssintutkimukseen.
Raportoinnissa tapahtuneita muutoksia tutkitaan kertomusten rakenteen, sisällön ja muodon osalta ja suomalaista ja ruotsalaista raportointia verrataan toisiinsa. Lisäksi selvitetään ja vertaillaan vuosikertomusten tavoitteita, laadintaprosessia ja vastuullisuuskysymysten esiintymistä raportoinnissa. Analyysien avulla lisätään ymmärrystä siitä, miten valtion omistajuutta on legitimoitu ja miten vuosikertomuksen laatijat kokevat raportoinnin ja raportointitapojen muutokset.
Suomen ja Ruotsin valtiot ovat merkittäviä yritysomistajia. Valtion omistamat yritykset ovat ajankohtainen ja mielenkiintoinen tutkimuskohde, koska niiden asema on säännöllisesti keskustelua herättävä poliittinen kysymys. Vuosien mittaan muuttuneet markkinatilanne ja yhteiskunnalliset olosuhteet ovat muuttaneet valtion omistamisen laajuutta ja painopistettä, ja sekä yksityistämistä että yritysostoja on tapahtunut. Myös valtion rooli omistajana on muuttunut. Nykyään valtiota kuvataan aktiiviseksi omistajaksi: Suomen hallitus on myös ilmoittanut, että sen tavoitteena on tehdä valtionomistuksesta aktiivisen yhteiskunnan uudistamisen väline. Aktiiviseen omistajarooliin kuuluu myös eettisten kysymysten huomioiminen.
Hankkeen ovat rahoittaneet Vaasan Aktiasäätiö (2018‒2020), Svensk-Österbottninska samfundet (2019) ja Letterstedtska föreningen (2017).