HANKE

Purple Line

Hanke selvittää paikallisen energiajärjestelmän kehitysmahdollisuuksia Pohjanmaalla

Suomen energiajärjestelmää kehitetään kohti hiilineutraalisuutta niin luopumalla turpeen energiakäytöstä kuin liittämällä uusiutuvia energiamuotoja osaksi älykästä energiajärjestelmää. Tärkeää on myös parantaa alueellista energiaomavaraisuutta, energiahuoltovarmuutta ja sähköverkon kestävyyttä. Muutoksen toteuttaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista, vaan alueellisen energiajärjestelmän kehitykseen tarvitaan niin luotettavaa, alueen ominaispiirteisiin perustuva tietoa kuin keskeisten sidosryhmien ja toimijoiden osallistumista kehitystyöhön. Vaasan yliopiston ja Aktion Österbottenin PEAK – Paikallisen energiajärjestelmän kehittäminen Pohjanmaalla hanke tukee tätä muutosta selvittämällä Pohjanmaalla sijaitsevan, alueellisen energiajärjestelmän kehittämismahdollisuuksia hiilineutraaliksi uudistuvat energiamuodot huomioiden.

 

Esse Elektro-Kraft Ab:n omistaman sähkönjakeluverkon alueella toteutettavassa PEAK-hankkeessa selvitetään kehittämismahdollisuuksia kokonaisvaltaisesti teknisestä, yhteisöllisestä ja liiketoiminnallisesta näkökulmasta kolmen tavoitteen kautta.

Ensimmäisenä tavoitteena on tuottaa ymmärrystä siitä, millaiset edellytykset ja kehitystarpeet alueella on hiilineutraalin energiajärjestelmän kehittämiselle teknistaloudellisestä näkökulmasta. Tarkastelun keskiössä on a) uusiutuvan energian tuotantopotentiaali), b) sähköverkon kapasiteetti, joustomahdollisuudet ja jousto-/kehitystarpeet uusiutuvien energiamuotojen verkkoon integroimiselle, sekä c) teknistaloudelliset laskelmat niin energiapotentiaaliin kuin sähköverkon kehittämiseen liittyen.

Toisena tavoitteena on tuottaa ymmärrystä asiantuntijoiden, päätöksentekijöiden ja

kansalaisten suhtautumisesta ja näkökulmista uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoon. Tarkastelu keskittyy paikallisen toimijakentän kartoitukseen ja aktivointiin sekä paikallisten toimijoiden osallistamiseen energiajärjestelmän kehittämistyöhön. Toimenpiteet (haastattelut, työpajat, kokoukset) kohdistuvat ja sijoittuvat erityisesti Esse Elektro-Kraftin liiketoiminta-alueelle.

Kolmantena tavoitteena on tunnistaa ja hahmotella liiketoimintamalleja alueellisen energiajärjestelmän eri toimintoihin ja toimijoihin liittyen sekä tunnistaa mahdolliset pullonkaulat, resurssi- ja osaamispuutteet ja lainsäädännölliset reunaehdot potentiaalisten liiketoimintamallien toteuttamiseen liittyen.

 

Hankkeen laaja-alainen tarkastelu lisää toimijoiden välistä vuorovaikutusta ja luo vahvan perustan kehityksen edistämiselle ja toteutumiselle, minkä odotetaan merkittävästi vauhdittavan alueen energiajärjestelmän positiivisia muutoksia.

Hankkeen tulokset sisältävät:

  • Selvityksen alueen uusiutuvasta energiapotentiaalista; kartoituksen, laskennan tulokset sekä ehdotuksen energiajärjestelmän resilienssin ja jouston kehittämisestä uusiutuvan energiantuotannon hyödyntämisen maksimoimiseksi
  • Tiivistelmän yhteisöllisen kartoituksen työpajojen sekä haastattelujen tuloksista sekä 2 blogitekstiä
  • Hiilineutraalin energiajärjestelmän potentiaaliset liiketoimintamallit ja niihin liittyvät resurssi- ja osaamistarpeet lainsäädännölliset reunaehdot huomioiden
  • Julkisen loppuraportin, mikä sisältää tiivistelmät kunkin työpaketin keskeisistä tuloksista sekä synteesin perustuvat kehitysehdotukset hiilineutraalin alueellisen energiajärjestelmän kehittämiseksi.

Hankkeen odotettuja pitkän aikavälin vaikutuksia ovat muun muassa CO2-päästöjen väheneminen, energiajärjestelmän asteittainen hiilineutraalisuuden saavuttaminen, positiivinen asennemuutos sekä kasvava kiinnostus osallistua alueellisen energiajärjestelmän kehittämiseen. Lisäksi energiajärjestelmän ja sähköverkon odotetaan kehittyvän älykkäämmiksi niin, että se mahdollistaa suuremman uusiutuvan energian kapasiteetin ja eri toimijoiden välisen yhteistyön energiatuotannossa.

 

Hanke koostuu seuraavista työpaketeista:

TP1: Alueen uusiutuvan energiapotentiaalin ja sähköverkon ja joustoresurssien hyödynnettävyyden kartoitus

TP2: Alueen uusiutuvan energiapotentiaalin yhteisöllinen kartoitus

TP3: Liiketoimintamallit

TP4: Hankeviestintä, disseminaatio ja eksploitaatio