Johtaminen on vuorovaikutusta organisaatioiden kehittämisestä ja strategisesta päätöksenteosta palveluiden tuottamiseen, koordinointiin ja ohjaamiseen saakka. Johtamista vuorovaikutuksena onkin mielekästä tarkastella tiimeissä, työyhteisöissä ja organisaatiotasolla, ja sitä voidaan analysoida niin yhteisöjen sisällä kuin niiden välilläkin. Julkisen sektorin johtamisessa vuorovaikutuksen haasteena on julkisen sektorin perustehtävä kansalaisten hyvinvoinnin ja palveluiden turvaajana monitoimijaisessa sekä -tasoisessa toimintaympäristössä. Kuluneen vuoden aikana olemme myös kaikki saaneet huomata, kuinka viestinnän ja vuorovaikutuksen siirtyminen yhä enenevissä määrin erilaisiin teknologiavälitteisiin kanaviin muuttaa ja haastaa hallinnollista työtä ja julkista johtamista.
Hallinnollinen vuorovaikutus ja julkinen johtaminen tuottavat omanlaisensa kompleksisen toimintaympäristön, jossa vaikkapa ongelmanratkaisun, vallan ja vastuun kysymykset määrittyvät toisella tapaa kuin liike-elämän kontekstissa. Jotta julkinen johtaminen onnistuisi, tulee ymmärtää, millaisia vaatimuksia kompleksinen toimintaympäristö asettaa vuorovaikutukselle ja viestinnälle. Samalla tulee ymmärtää myös sitä, miten vuorovaikutus – ja samalla myös viestintä – konstituoi, ylläpitää ja rakenteistaa julkisia organisaatioita.
Tässä työryhmässä tarkastellaan julkista johtamista sekä kasvoittain tapahtuvan että teknologiavälitteisen viestinnän ja vuorovaikutuksen lähtökohdista. Toivomme työryhmään papereita, jotka tarkastelevat hallinnollista työtä ja julkista johtamista vuorovaikutuksen tasolla tai sen näkökulmasta: esityksissä voidaan pohtia esimerkiksi (muttei rajoittuen) teknologiavälitteisen viestinnän asettamia haasteita ja mahdollisuuksia vuorovaikutteiselle julkiselle johtamiselle; vallan ja vastuun rakentumista vuorovaikutuksessa; yhteistyösuhteita ja verkostomaista toimintaa; konflikteja ja vuorovaikutuksen haasteita; päätöksentekoa; itseohjautuvuutta ja yhteiskehittämistä. Työryhmässä tunnistetaan niitä mahdollisuuksia, joita hyvä vuorovaikutus organisaatioiden sisällä, eri yksiköiden välillä ja yhteistyössä kansalaisten kanssa, julkisen johtamisen kontekstissa, voi tuottaa. Samalla luodaan agendaa johtamisen vuorovaikutuksen tutkimukseen 2020-luvulle.
Haku työryhmään tapahtuu 7.10. mennessä toimittamalla noin 300 sanan mittainen abstrakti työryhmän vetäjille sähköpostitse. Työryhmän työskentely perustuu vuorovaikutteisuudelle ja pyydämmekin hyväksynnän saaneita kirjoittajia valmistelemaan abstraktiinsa pohjautuvan esityksen keskustelun pohjaksi, sekä varautumaan osallistumaan keskusteluun molempina työryhmäpäivinä (torstai ja perjantai). Halutessaan hyväksynnän saaneet kirjoittajat voivat myös valmistella esityksensä tueksi maksimissaan 1 500 sanan tutkimuspaperin. Hyväksytyt 300 sanan abstraktit julkaistaan abstraktikirjassa sekä tiedepäivien verkkosivuilla.
Työryhmän vetäjät:
Paula Rossi, Tampereen yliopisto, paula.rossi@tuni.fi
Leena Mikkola, Tampereen yliopisto, leena.mikkola@tuni.fi
Tomi Laapotti, Jyväskylän yliopisto, tomi.laapotti@jyu.fi