TP2 Biokaasuhubien mallinnus, kuvaus ja analyysi
Työpaketti 2 edistää eri alueilla sijaitsevien biokaasuhubien eli klustereiden kehittymistä ja vuorovaikutusta sekä biokaasumarkkinoiden kehittymistä tarjoamalla yksityiskohtaista ja kattavaa tietoa kunkin maakunnan biokaasun tuotantopotentiaalista. Tämä mahdollistaa sekä alueellisten biokaasuhubien että niiden välisen vuorovaikutuksen tarkastelun. Työpaketissa valmisteltavat raportit tarjoavat keskeistä tietoa biokaasun tuotannon edistämiseksi ja tukevat hajautetun ruokaketjun syötepotentiaalin hyödyntämistä energiaksi tarjoamalla julkista tietoa biokaasusektorin nykyisille ja tuleville toimijoille. Työpaketti käynnistyi toukokuussa 2024 ja sitä johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK.
Työpaketin keskiössä on kolmen erilaisen biokaasuhubin kuvaaminen ja analysointi, niiden synergiavaikutusten tarkasteleminen ja prosessimallin kehittäminen biokaasuhubien rakentamiseen. Biokaasuhubit ovat alueellisia kuvauksia biokaasun tuotannon keskittymistä ja potentiaalisista alueista, avaintoimijoista ja siitä, mitä biokaasun tuotannon kasvattamiseksi vaaditaan. Hankkeen alussa hubit on määritelty maantieteellisesti ja niiden keskeiset toimijat identifioitu. Ne rakentuvat seuraavien ydinten ympärille:
- Pohjanmaa: LBG, teollisuuden sekä satama- ja meriliikenteen kehittämistä tukeva hub
- Keski-Pohjanmaa: Teollisuuspuistoon perustuva hub
- Etelä-Pohjanmaa: Ruokajärjestelmään perustuva hub
Biokaasuhubien tuotanto- ja käyttöpotentiaalin sekä ympäristövaikutusten selvittämiseksi tunnistettiin ja valittiin sopivat tietokannat ja analyysimenetelmät. Näitä ovat Luonnonvarakeskuksen Biomassa-atlas ja biokaasulaskuri. Ympäristövaikutusten arviointi painottuu kasvihuonekaasujen laskentaan perustuen EU:n RED II -direktiiviin. Teknistaloudellisissa laskelmissa tarkastellaan muun muassa CBG:n ja LBG:n tuotanto-, investointi- ja käyttökustannuksia sekä raaka-aineiden hankinnan, energian, työvoiman, huollon ja ylläpidon kustannuksia sekä hankinta- ja hallintokustannuksia. Raportit maakuntakohtaisesta biokaasupotentiaalista, päästölaskelmista ja teknistaloudellisista analyyseistä valmistuvat alkuvuodesta 2025.
Vuoden 2025 alussa käynnistetään myös hubien synergia-analyysi, jossa yhdistetään hubikohtaisten analyysien keskeiset tulokset ja selvitetään maakuntarajat ylittävän yhteistyön tuottama lisäarvo sekä synergia eri alueiden toimijoille. Työpaketin viimeisessä vaiheessa kehitetään ja kuvataan biokaasuhubien kehittämisen prosessimalli. Tämä malli luo konkreettiset askelmerkit sille, mitä alueellisen biokaasukeskittymän rakentaminen edellyttää.