Benjamin Knock

Akateeminen ohjelma ja ’call for papers’

Taide: Benjamin Knock

Call for Papers: Symposium ja Työpaja – Butterfly: Datan, energian ja teollisuuden globaalit vaikutuksetButterfly plain logo

Tiistaina 12.8.2025

Wasa Innovation Center

Yhteistyössä Vaasan yliopisto, Deakin yliopisto, Uumajan yliopisto, Tampereen yliopisto

 

Hybridisymposium ja työpaja ovat osa akateemista osuutta, joka liittyy Wasa Future Festivalin ohjelmaan 2025 sekä uuden median ja performanssitaiteen näyttelyyn Butterfly: Glo-cal Effects of Data, Energy and Industry (11.-31.8., Wasa Innovation Center).

 

Call for papers on nyt suljettu.

 

Symposium

”Perhonen” ei viittaa ainoastaan kauniiseen hyönteiseen, vaan myös käsitteeseen, jolla kuvataan sitä, kuinka pienetkin muutokset järjestelmän alkuolosuhteissa voivat johtaa suuriin ja ennalta arvaamattomiin vaikutuksiin (Palmer, Döring & Seregin, 2014). Pienikin muutos yksittäisessä järjestelmän osassa voi aikaansaada järjestelmässä kaoottisia ja laaja-alaisia vaikutuksia. Tätä ilmiötä kutsutaan perhosefektiksi, ja sen esitti ensimmäisenä meteorologi Ed Lorenz 1960-luvulla. Hänen mukaansa monimutkaisissa järjestelmissä, kuten ilmakehässä, pienten alkuperäisten erojen perusteella voimme osittain ennustaa tulevaa.

Käytämme perhosefektiä kuvaamaan sekä kaaosteoriassa tunnistettuja herkkiä riippuvuuksia (Yorke & Li, 1975) että ilmiötä, jossa pienet lähtötilanteiden eroavaisuudet voivat johtaa hyvin erilaisiin lopputuloksiin. Samalla käytämme termiä kuvaamaan, kuinka näitä radikaalisti erilaisia lopputuloksia voidaan jollain tavalla ennustaa taiteen ja tutkimuksen avulla.

Lorenzin mukaan ”todellinen perhosefekti” liittyy siihen, että tulevaisuutta ei voi täysin purkaa tai hallita – etenkin kun kyse on luonnosta tai globaaleista ilmiöistä. Tulevaisuuden vaikutukset voivat ilmetä odottamattomilla tavoilla, mutta siitä huolimatta on mahdollista kuvitella ja ennakoida vaihtoehtoisia todellisuuksia.

Koska symposiumin painopiste on digitaalisessa teknologiassa ja tietopohjaisissa järjestelmissä (eli tekoälyssä), pyrimme korostamaan datan kaikkialle ulottuvaa läsnäoloa ja huomioimaan sen potentiaalia luovassa työssä. Näyttely tuo esiin digitaalisten maailmojen hyödyntämättömät mahdollisuudet vahvistaa ekologista herkkyyttämme. Se tuo yhteen taiteilijat, heidän teoksensa, tutkijat ja asiantuntijat eri aloilta (tekniikasta, energiasta, tietojenkäsittelystä, liiketaloudesta ja viestinnästä).

Tavoitteena on tarkastella, miten ihmisten vuorovaikutus digitaalisen infrastruktuurin kanssa voi toimia alustana kriittisille ja luoville käytännöille, jotka tukevat ekologista tasapainoa. Näyttely kehottaa toimintaan muistuttaen siitä, että luovuus ja innovaatio voivat toimia suunnannäyttäjinä, kun rakennamme yhteistä ekologisesti kestävää tulevaisuutta ja uudistamme yhteiskunnallisia rakenteita.

Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia, jotka käsittelevät kriittisesti datan, digitalisaation, tekoälyn ja energiajärjestelmien (niin fyysisten kuin sosiaalisten) vaikutuksia ekologisiin, kulttuurisiin, sosiaalisiin ja psykologisiin kysymyksiin. Symposiumin tavoitteena on edistää tieteenalojen välistä keskustelua siitä, miten nykyteknologiat ja teollisuudenalat muokkaavat ympäristöä ja ihmisyyden kokemusta.

Lähteet (References)

Palmer, T. N., Döring, A., & Seregin, G. (2014). The real butterfly effect. Nonlinearity, 27(9), R123.

Yorke, J. A., & Li, T. Y. (1975). Period Three Implies Chaos. American Mathematical Monthly, 82(10), 985-992.

Työpaja & julkaisun aikataulu

Symposiumin yhteydessä järjestetään samana päivänä kritiikkityöpaja niille, jotka haluavat kehittää abstraktiansa edelleen kohti tieteellistä julkaisua. Työpajan tavoitteena on ideoiden jatkojalostus, abstraktien sisällöllinen vertailu sekä työskentely toimitetun tieteellisen julkaisun suuntaan.

Kutsumme mukaan tutkijoita eri tieteenaloilta: tekniikan, liiketoiminnan, viestinnän, tietojärjestelmätieteiden, kognitiotieteiden, humanististen tieteiden ja taiteiden kentiltä. Arvostamme erityisesti sellaisia abstrakteja, jotka pystyvät rikkomaan eri tieteenalojen rajoja ja rakentamaan kokonaisvaltaisen näkemyksen siitä, miten maailmamme muuttuu datan, energian ja yritysjärjestelmien vaikutuksesta.

LÄHETYSOHJEET

Laajennetut abstraktit

Pyydämme lähettämään 500–1000 sanan mittaisia abstrakteja (viitteet voi liittää erikseen).

Tavoitteena on koota tekstejä eri tieteenaloilta, mutta niiden tulee liittyä selkeästi Butterfly-näyttelyn pääteemoihin, osoittaa kriittistä lähestymistapaa sekä valmiutta poikkitieteelliseen sitoutumiseen. Toisin sanoen: tiivistelmien ja käsiteltävien aiheiden tulee olla ymmärrettäviä ja kiinnostavia myös muille kuin oman alasi asiantuntijoille.

Lähetä laajennettu abstraktisi viimeistään 16.5.2025 osoitteeseen ButterflyExhibition25@gmail.com.

Liitä mukaan:

  • Tekijän (tekijöiden) nimi (nimet);
  • Tekijän (tekijöiden) yliopisto(t)

ja osoite (osoitteet);

  • Vastaavan kirjoittajan sähköpostiosoite ja puhelinnumero(t):

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ

Abstraktien jättö Pidennetty määräaika 23.5.2025

Vastaukset tekijöille 31.5.2025

Artikkeliluonnoksen jättö 27.6.2025

Symposium ja työpaja 12.8.2025

Artikkelien palaute 26.1.2026

Julkaisu 2026