Benjamin Knock

Akateeminen ohjelma ja ’call for papers’

Call for Papers: Symposium ja Työpaja – Butterfly: Datan, energian ja teollisuuden globaalit vaikutukset

Tiistaina 12.8.2025

Wasa Innovation Center

Yhteistyössä Vaasan yliopisto, Deakin yliopisto, Uumajan yliopisto, Tampereen yliopisto

 

Hybridisymposium ja työpaja ovat osa akateemista osuutta, joka liittyy Wasa Future Festivalin ohjelmaan 2025 sekä uuden median ja performanssitaiteen näyttelyyn Butterfly: Glo-cal Effects of Data, Energy and Industry (11.-31.8., Wasa Innovation Center).

 

Kutsumme (Call for Papers) laajennettuja abstrakteja esiteltäväksi yksipäiväiseen symposiumiin, työpajaan ja tekeillä olevaan julkaisuun, Bloomsbury Academic (arvioitu julkaisuajankohta vuoden 2026 puolessa välissä).

 

Symposium

”Perhonen” ei viittaa ainoastaan kauniiseen hyönteiseen vaan käsitettä käytetään kuvaamaan, kuinka pienet muutokset järjestelmän alkuolosuhteissa voivat johtaa suuriin, ennalta arvaamattomiin vaikutuksiin (Palmer, Döring & Seregin, 2014). Jopa pienet muutokset yksittäisissä järjestelmän osissa voivat aikaansaada eksponentiaalisia, kaoottisia vaikutuksia muissa osissa. ”Perhosefektin” keksi meteorologi Ed Lorenz 1960-luvulla. Hän tarkoitti, että voimme ennustaa tulevaa tietyissä monimutkaisissa järjestelmissä, kuten ilmakehässä. Käytämme termiä viittaamaan herkkiin riippuvuuksiin kaaosteorian mukaisesti (Yorke & Li, 1975) mutta myös kuvaamaan, miten diskreetit eroavaisuudet järjestelmän lähtötilanteessa voivat johtaa radikaalisti erilaisiin tuloksiin. Käytämme termiä kuvaamaan, kuinka nämä radikaalisti erilaiset tulokset voidaan jollain tapaa ennustaa taiteen ja tutkimuksen avulla.  Se, mitä Lorenz piti ”todellisena perhosefektinä”, viittaa tosiasiaan, että tulevaisuuden yhdistelmien purkamiseen liittyy rajoituksia. Luonnonympäristöön ja globaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä vaikutukset voivat näyttäytyä yllättävinä, mutta aina on mahdollisuus ennustaa vaihtoehtoisia todellisuuksia. Koska painopisteemme on digitaalisessa teknologiassa ja tietopohjaisissa järjestelmissä (eli tekoälyssä) pyrimme nostamaan esiin datan kaikkialle ulottuvaa läsnäoloa ja huomioimaan sen potentiaalia luovassa työssä. Näyttely tuo esiin digitaalisten maailmojen hyödyntämättömät mahdollisuudet heijastaa ja vahvistaa ekologista herkkyyttämme. Näyttely yhdistää taiteilijat, heidän taideteoksensa, tutkijat ja alan ammattilaiset eri tieteenaloista (mukaan lukien tekniikan, energian, tietojenkäsittelytieteen, liike-elämän ja viestinnän). Tutkimalla, kuinka ihmisten vuorovaikutus digitaalisessa infrastruktuurissa voi toimia kanavana kriittisille ja luoville käytännöille, jotka edistävät ekologista harmoniaa, näyttely kehottaa katsojia pohtimaan teknologian roolia tulevaisuudessa. Näyttely kutsuu toimintaan – se on muistutus siitä, että ekologisen tasapainon tavoittelussa luovuus ja innovaatio voivat olla suunnannäyttäjinä kollektiivisen tietoisuutemme ja yhteiskunnallisten rakenteiden muuttamisessa.

Otamme mielellämme vastaan ​​ehdotuksia, jotka käsittelevät kriittisesti datan, digitalisaation, tekoälyn (AI) ja energiajärjestelmien – sekä fyysisten että sosiaalisten – vaikutuksia ekologisiin, kulttuurisiin, sosiaalisiin ja psykologisiin kysymyksiin. Symposiumin tavoitteena on avata tieteidenvälinen vuoropuhelu siitä, kuinka nykyteknologiat ja teollisuudenalat muokkaavat ympäristöä ja ihmiskokemusta.

References

Palmer, T. N., Döring, A., & Seregin, G. (2014). The real butterfly effect. Nonlinearity, 27(9), R123.

Yorke, J. A., & Li, T. Y. (1975). Period Three Implies Chaos. American Mathematical Monthly, 82(10), 985-992.

Työpaja & julkaisun aikataulu

 

Ne, jotka haluavat jatkokehittää abstraktinsa julkaistavaksi, kutsutaan kritiikkityöpajaan samana päivänä kuin symposiumi. Tavoitteena on ideoiden jalostaminen, abstraktien sisällöllinen vertailu ja työskentely kohti tieteellistä toimitettua julkaisua. Kutsumme tutkijoita mukaan eri tieteenaloilta: tekniikan, liiketoiminnan, viestinnän, tietojärjestelmätieteiden, kognitiotieteen, humanististen tieteiden ja taiteiden alueilta. Arvostamme erityisesti abstrakteja, jotka pystyvät rikkomaan eri tieteenalojen rajoja ja jotka pystyvät rakentamaan kokonaisvaltaisen tarinan siitä, kuinka maailmamme muuttuu datan, energian ja yritysjärjestelmien kautta.

LÄHETYSOHJEET

Laajennetut abstraktit

500-1000 sanan abstraktit (plus viitteet).Tavoitteena on kerätä abstrakteja kaikilta tieteenaloilta, mutta niiden tulee liittyä selkeästi Butterfly-näyttelyn pääteemoihin, osoittaa kriittistä lähestymistä sekä avoimuutta poikkitieteelliseen sitoutumiseen.Toisin sanoen tiivistelmien ja niiden aiheiden tulee olla lähestyttäviä tieteenalasi ulkopuolisille ihmisille.

Lähetä laajennettu abstraktisi viimeistään 16.5.2025 osoitteeseen ButterflyExhibition25@gmail.com.

Liitä mukaan:

  • Tekijän (tekijöiden) nimi (nimet);
  • Tekijän (tekijöiden) yliopisto(t)

ja osoite (osoitteet);

  • Vastaavan kirjoittajan sähköpostiosoite ja puhelinnumero(t):

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ

Laajennettujen abstraktien jättö 6.5.2025

Vastaukset tekijöille 31.5.2025

Artikkeliluonnoksen jättö 27.6.2025

Symposium ja työpaja 12.8.2025

Artikkelien palaute 26.1.2026

Julkaisu 2026

OHJELMA (ilmoitetaan myöhemmin)