VYLLin juhlassa pohdittiin yliopisto-opettajan urapolun raja-alueita

Tiedote julkaistu 9.1.2023. Juhlaillallisen puheet löytyvät Youtubesta osoitteesta: https://youtu.be/fLAvSlyOApk

Vaasan yliopiston opetusalan yhdistys VYLL ry / OAJ Pohjanmaan YLL-jaosto juhlisti vuoden 2023 alkua Isossakyrössä KyröDistilleryssä. Tilaisuuden teemana oli Tiede, opettaminen ja luovuus. Mukana tilaisuudessa oli yhdistyksen omien jäsenten lisäksi OAJ Pohjanmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja Kari Nieminen sekä muita hallituksen jäseniä, Yliopistojen opetusalan liiton puheenjohtaja Santeri Palviainen ja Vaasan yliopiston tieteentekijöiden edustaja Lotta Alhonnoro. Juhlaan osallistui myös juuri Vaasan yliopiston rehtorina aloittanut Minna Martikainen.

VYLLin puheenjohtaja Heli Katajamäki julkisti tilaisuuden alkajaisiksi runokirjansa “Pörriäisen surinoita” julkistetuksi ja järjestämänsä tohtoreille kohdennetun tiederunokilpailun alkaneeksi. Samalla julkaistiin runokirjan englanninkielinen (kääntäjänä Susanna Rönn) ja saksankielinen (kääntäjänä Tiina Sorvali) versio. Kyseessä on omakustanne, jonka julkaisi Helin perustama kustannusalan yritys Ethene. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Ethenen kanssa. Mukana juhlimassa oli myös muutamia yrityksen vieraita, kuten Isonkyrön kunnan valtuuston puheenjohtaja Jaakko Pukkinen.

 

Tarinasta ideoita?

Tilaisuuden teemaa, tiede, opettaminen ja luovuus, käsiteltiin Heli Katajamäen esityksen kautta.

– Alustuspuheessani kerroin omasta polustani sivutoimiseksi kustannusalan yrittäjäksi, joka julkaisee aluksi oman runokirjansa. Kerroin liikkumisestani eri roolien – opettajuuden, tutkijuuden, yrittäjyyden ja luovuuden – raja-alueilla. Ajattelin, että tarinani kautta pääsisimme pohtimaan sitä, missä ja milloin nämä roolit voivat olla yksilölle hyvä kehityspolku organisaation sisällä ja miksi kenties myös organisaatiolle ja yhteiskunnalle hyödyksi – tai miksi ei. Kerroin yrittäjyydestäni esimiehelle heti perustettuani yrityksen, mutta silti minua on myös mietityttänyt se, millä tavoin siihen suhtaudutaan ja miten sitä voi tuoda esille.

– Oma yrittäjyys on toisaalta herkistänyt huomaamaan, että meidänkin yliopistossa monilla työntekijöillä on yrityksiä mutta en muista, että niistä olisi käyty yleistä keskustelua tai niitä olisi esille nostettu. Kenties siitä on jäänyt alitajuntaan pieni tunne, että näin ei voi tehdä tai että puhumisessa on jotain rajoitteita, jotka on tunnistettava. Nämä tuntemukset johtunevat omista rooleistani ja siitäkin, että uusiin rooleihin kasvetaan ja niitä opitaan tunnistamaan pikkuhiljaa. Mutta joka tapauksessa on niin, että yliopistokontekstissa yrittäjyydestä puhuttaessa keskustelua opettajien yrityspoluista on harvoin käyty.

­– Vieraamme keskustelussa esittivätkin ajatuksiaan siitä, millaisia kehittymisen polkuja yliopistot mahdollistavat ja tukevat. Aika vahvasti puheissa tuli esille, että kyllä luovuudelle ja myös yrittäjyydelle tulisi olla tilaa nyt ja tulevaisuudessa. Juhlasta jäi hyvä fiilis ja olo, että saattoi siellä jokin luovakin idea syntyä, joka voi muuttua joksikin konkreettiseksi toimintatavaksi. Tällainen tunne luo uskoa vaikuttamistyöhön ja siihen, että siihenkin kannattaa aikaansa käyttää, Heli toteaa.