Hankkeen tavoitteet saavutetaan neljän työpaketin avulla:
Työpaketti 1. Teknologia- ja toimialakohtainen sovelluskohdekartoitus ja tekoälylähettilästyö (SeAMK ja Tampereen yliopisto)
Hankkeessa työskentelevät asiantuntijat jalkautuvat yrityksiin esittelemään tekoälysovelluksia ja -menetelmiä sekä kartoittamaan tekoälyn sovelluskohteita yritysten edustajien kanssa. Lähettilästyöhön kuuluu tutustuminen yrityksen toimintaan ja tuotantoon sekä yritysten avainhenkilöiden haastattelut. Tekoälylähettilään keskeinen tehtävä on kartoittaa pilottikohteita yhdessä hankkeeseen osallistuvien yritysten kanssa ja löytää sovelluksia, jotka kiinnostavat mahdollisimman monia osallistujia tuoden näin hyötyä mahdollisimman laajalle piirille. Työpaketin lopuksi kirjoitetaan koontidokumentti.
Työpaketti 2. Tuottavuuspilotit (SeAMK ja Tampereen yliopisto)
Hankkeen keskeinen toimenpide on tuottavuuspilottien toteuttaminen. Pilotit toteutetaan mahdollisimman laaja-alaisesti, jolloin saadaan aikaan erilaisia toimialakohtaisia näkökulmia ja aidosti koko maakunnan läpileikkaavaa toimintaa. Suuri osa näistä on lyhyempiä tekoälypilotteja, joiden jälkeen yrityksellä on edellytys soveltaa teknologiaa itsenäisesti. Osa piloteista sisältää pidempiä kehityskulkuja, joilla voidaan edistää laajempien kokonaisuuksien pilotointia.
Työpaketti 3. Lähtötilaselvitys Etelä-Pohjanmaalla (Vaasan yliopisto ja Tampereen yliopisto)
Lähtötilaselvityksen teemana on mm. miten tekoälyn odotukset, mahdollisuudet ja vaikutukset on huomioitu eri toimialoilla; miten tekoäly on huomioitu alueen toimijoiden ja yrityksen strategiassa; millaista tukea ja tietoa toimijat kaipaavat. Materiaalin keräys toteutetaan haastattelemalla. Toteutamme lisäksi taustaselvityksen muualla tehdystä tulevaisuustyöstä hankkeen aiheeseen liittyen sekä raportin toimialakohtaisista kehityssuunnista ja tekoälyn tulevaisuudesta maakunnass Raportti luodaan 2025-2026 taitteessa.
Työpaketti 4. Viestintä
Hankkeessa tuotetut materiaalit ovat löydettävissä pääasiallisesti SeAMK:n hankesivulta. Jos pilotteihin sisältyy ohjelmakoodia, se julkaistaan SeAMKin GitHubissa ja linkitetään SeAMK:n hankesivulle.
vAI:lla tuottavuutta? -hanke on Euroopan unionin osarahoittama.