Onnistuneeseen verkko-opiskeluun tarvitaan internet-yhteydellä varustettu tietokone, web-kamera ja mikrofoni, sillä opintoihin sisältyy usein verkkotapaamisia sekä nauhoitettavia tehtäviä. Opiskelijan täytyy hallita tietokoneen käytön perusteet. Opinnot saatetaan toteuttaa myös sellaisella oppimisalustalla, joka ei ole ennestään tuttu. Kannattaakin varata aikaa myös opiskelun verkkoympäristöön tutustumiseen.
Vinkkejä kielten verkko-opiskelun tueksi
- Opiskele säännöllisesti: mieluummin puoli tuntia päivittäin kuin koko yö kerran kahdessa viikossa.
- Koeta altistaa itseäsi mahdollisimman paljon opiskeltavalle kielelle varsinaisen opiskelun lisäksi, vaikket vielä ymmärtäisikään kovin paljoa: tv, internet, radio, musiikki, lehdet…. Hyödynnä vaikkapa netin radio- tai videoklippejä tai sanastoa testaavia sovelluksia työ- tai koulumatkalla.
- Kun kielen perusteet ovat hallinnassa, esim. tv ja elokuvat opiskeltavalla kielellä ovat hyvä lisätuki. Tekstitys opiskelukielellä helpottaa hahmottamista.
- Jatka itsesi altistamista opittavalle kielelle ja hyödynnä tilaisuudet käyttää kieltä matkoilla ko. kielialueelle, kohdatessasi kyseisen kielen puhujia muualla, jne.
- Kielitaito kehittyy hiljalleen, eikä joka tilanteessa kaikki mene aina nappiin. Kautta maailman ihmiset arvostavat haluasi käyttää heidän kieltään: epätarkkuuksia ymmärretään erinomaisen hyvin. Jo muutama sana viestintäkumppanin kielellä tarkoittaa montaa kulttuurillista harppausta kumppania kohti.
Yleisiä vinkkejä verkko-opiskeluun
- Ohjatuilla kursseilla on selkeä suunnitelma kurssin etenemisestä ja aikataulusta. Älä lipsu suunnitelmasta.
- Pidä huoli, että tiedät ja muistat kurssin tärkeät ajankohdat (esim. tehtävien palautuspäivät, tenttiajankohdan, aikataulutetut verkkotapaamiset).
- Pohdi omaa oppimistasi: missä ja milloin oppiminen on tehokkainta? Suunnittele opiskelusi ennakkoon suhteessa kurssin suunniteltuun etenemiseen. Jos sairastut tai muusta pakottavasta syystä jäät suunnitelmasta jälkeen, ota ero kiinni mahdollisimman pian.
- Oppiminen verkossa ja muualla edellyttää työrauhaa: sulje sähköposti ja somekanavat, laita puhelin äänettömälle ja pois näkyvistä, käännä musiikki ja tv pois päältä, jne. Oppiminen ja multitaskaaminen sopivat huonosti yhteen.
- Paloittele itsenäinen opiskelu verkossa itsellesi sopiviksi kokonaisuuksiksi. Aiemmin opitun kertaaminen ja uuden oppiminen ovat intensiivisyydeltään erilaisia, yhtä jaksaa pidempään kuin toista. Tämä kannattaa huomioida oman työn suunnittelussa.