TP1 Alustaekosysteemin yhteistyömallin ja orkestrointitavan kehittäminen sekä alustapalveluiden kuvaaminen
Työpaketissa 1 hahmotellaan ja ohjataan biokaasuteollisuuden yhteistyöalustan ekosysteemin teknistä kehittämistä. Tavoitteena on suunnitella digitaalinen alusta, joka määrittelee yhteistyö- ja vuorovaikutusmallin parantaakseen keskeisten sidosryhmien – kuten biomassan omistajien, biokaasun tuottajien, jakelijoiden, käyttäjien ja teknisten ratkaisujen tarjoajien – välistä yhteistyötä biokaasun arvoketjussa. Vaasan yliopiston johtama Työpaketti 1 kehittää toiminta- ja vuorovaikutusmallin digitaalisen yhteydenpidon kautta kartoittamalla sidosryhmien tarpeita ja tunnistamalla arvoa tuottavia palveluita. Tämä edistysaskel luo digitaalisen alustan yhteistyölle ja innovaatioille, mahdollistaen biokaasumarkkinoiden alueellisen kehityksen sekä tukemalla skaalautuvia ja joustavia liiketoimintamalleja erityisesti hankkeessa mukana olevilla kolmella alueella: Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa.
Työ alkoi joulukuussa 2023 tehtävällä 1.1, joka käsitti kirjallisuuskatsauksen alustatalouden ekosysteemeihin ja palveluihin sekä olemassa olevien digitaalisten alustojen vertailun. Tämä tehtävä on onnistuneesti saatu päätökseen. Tämän jälkeen tehtävä 1.2 keskittyi sidosryhmien tarpeiden kartoittamiseen. Säännöllisen viestinnän, kuten haastattelujen ja työpajojen, kautta kolmella alueella projektitiimi teki yhteistyötä keskeisten sidosryhmien kanssa kerätäkseen arvokkaita näkemyksiä biokaasuteollisuuden haasteista. Nämä vuorovaikutukset ovat tarjonneet syvällisen ymmärryksen sidosryhmien tarpeista ja odotuksista, varmistaen, että alusta vastaa näihin vaatimuksiin ja pysyy alalla merkityksellisenä.
Tällä hetkellä projektitiimi työskentelee kahdella kriittisellä osa-alueella: tunnistamassa alustalle välttämättömiä palveluita ja toimintoja sekä edistäen tehtävää 1.3, jonka tavoitteena on kehittää yhteistyömalli. Tämä malli määrittelee alustan toiminta- ja vuorovaikutusmallin, sisältää keskeiset toiminnallisuudet ja selkeästi rajaa alustan palvelut. Suunnitelmaan sisältyy alustan hallintamallin määrittely, mukaan lukien se, mikä taho tai konsortio vastaa sen ylläpidosta, sekä toimintaperiaatteiden ja sääntöjen selkeyttäminen sidosryhmien osallistumisen ja tiedonvaihdon osalta. Tavoitteena on määrittää, kuinka alusta voi edistää yhteistyötä, lisätä arvoa ja parantaa viestintää kolmen alueen biokaasuhubien välillä.
Sidosryhmien palaute jatkaa merkittävää roolia alustan kehityksen muovaamisessa. Tavoitteena on muuntaa heidän haasteensa mahdollisuuksiksi tarjoamalla asiaankuuluvia palveluita alustan kautta, varmistaen, että ne vastaavat heidän tarpeitaan ja tukevat hankkeen kokonaisvaltaisia tavoitteita. Painopisteenä on rakentaa alusta siten, että se varmistaa hankkeen pitkäaikaisen menestyksen pitämällä sen merkityksellisenä reaalimaailman toimintojen ja haasteiden kannalta. Tämä lähestymistapa auttaa alustaa toimimaan kestävänä työkaluna jatkuvaan yhteistyöhön ja biokaasualan kehittämiseen.