Teollisuuspuistoon perustuva hub
Keski-Pohjanmaan biokaasuhubin merkittävimmät biokaasun käyttöpotentiaalit liittyvät teollisuus-, energiantuotanto- ja liikennekäyttöön. Kokkolan suurteollisuusalueella (KIP) suunniteltu LNG-verkko mahdollistaa biokaasun hyödyntämisen merkittäville teollisuusasiakkaille, kuten Hycamite, Yara ja Sibanye-Stillwater Keliber. Alueella on myös kiinnostusta raskaan maantieliikenteen tankkausasemien kehittämiseen.
Kannuksessa suunnitteilla oleva suuri biokaasulaitos ja siihen mahdollisesti liittyvä LBG-tuotanto avaavat uusia mahdollisuuksia liikennekäytölle ja metanolin tuotannolle. Myös Kaustiselle suunnitteilla oleva suuri biokaasulaitos mahdollistaa LBG-tuotannon. Nämä investoinnit luovat vahvan pohjan biokaasun tuotannon kasvattamiselle. Myös muilla Keski-Pohjanmaan kunnilla, kuten Toholammilla ja Vetelissä, on nähtävissä biokaasulle potentiaalia maantiekuljetuksissa sekä lämmöntuotannossa.
Keski-Pohjanmaalla toimii nykyisin 6 biokaasulaitosta sisältäen mm. WeKas Oy:n biokaasulaitos, jonka yhteydessä on CNG-tankkausasema sekä Pohjanmaan biokaasu Oy:n biokaasulaitos KIP-alueella. Useimmat nykyiset tuotantolaitokset toimivat maatalouden yhteydessä tukien maataloustuotantoa.
Alueen biomassa- ja lantavarannot mahdollistavat biokaasun tuotantokapasiteetin merkittävän lisäämisen, mikä tukee kestävää kehitystä ja kiertotaloutta. Biokaasun tuotannon sivuvirtana syntyvää mädätejäännöstä voidaan jalostaa kierrätyslannoitteiksi, jotka tukevat maatalouden toimintaa ja kiertotaloutta.
Hubiin liittyvät julkaisut