Ennakkotiedote toukokuu 2025 KANSAINVÄLINEN INTERAKTIIVINEN UUDEN MEDIAN JA PERFORMANSSITAITEEN NÄYTTELY JA OHEISOHJELMISTO
|
![]() |
Perhosvaikutusten tarkkailua globaaleissa ihmisten, teknologian ja ympäristön välisissä vuorovaikutuksissa.
Missä: ”Katakombit”, Wasa Innovation Center, Pukinkulma, Gerbyntie 16, Vaasa
Milloin: Avoinna yleisölle 12.-31. elokuuta 2025 osana Wasa Future Festivalia; Butterfly symposium 12.8.2025
Näyttelyn avajaiset: 11.8.2025 klo 17.30-19.30
Verkkosivusto: https://sites.uwasa.fi/butterfly/
Butterfly on Vaasan yliopiston käynnistämä ja Wasa Future Festivalin (11-16.8.2025) ohjelmistoon liitetty kansainvälinen interaktiivinen uuden median ja performanssitaiteen näyttely sekä siihen liittyvä oheisohjelmisto (symposium ja edu-ohjelma). Butterfly oheisohjelmistoineen käsittelee digitalisaation, energian ja teollisuuden ”todellisia perhosvaikutuksia” ympäristöön ja ihmisiin. Näyttely tarkastelee kriittisesti ihmisen ja luonnon välistä kehitystä eri puolilla maailmaa. Mitä digitaalisemmaksi tulemme yhdellä alueella, sitä merkittävämmäksi saattaa digitalisaation vaikutus kasvaa jollakin toisella alueella.
Teollisuudesta on tulossa paitsi digitaalinen, myös oletettavasti ”älykäs”. Haasteena on löytää kestäviä energiaratkaisuja tämän älykkyyden pyörittämän teknologian ylläpitämiseksi. Jokainen pieni klikkaus ja haku Googlessa tai ChatGPT:ssä kuluttaa luonnonvaroja. Näyttelyn filosofinen perusta on ”ekosofia”, filosofia ekologisten järjestelmien ja inhimillisten arvojen välisestä keskinäisestä yhteydestä. Ekosofia viittaa ”ekoon” (ekologia) ja ”sofiin” (viisaus).
Näyttely hyödyntää samaa teknologiaa, jota se problematisoi – tekoälyä, virtuaalitodellisuutta, äänidataa ja paljon muuta – osoittaakseen, kuinka nämä teknologiat määrittävät elämäämme ja kuinka taide, voimansa kautta, käyttää teknologiaa itsensä kritisointiin.
Butterfly-näyttelyn on tuottanut Vaasan yliopiston työelämäprofessori Elina Melgin, ja sen on kuratoinut kansainvälinen tiimi, johon kuuluvat apulaisprofessori Rebekah Rousi (VME Interaction Design Environment, Vaasan yliopisto, Suomi), apulaisprofessori Toija Cinque (Critical Digital Infrastructures and Interfaces (CDII) -tutkimusryhmä, Deakinin yliopisto, Melbourne, Australia), tohtori Anne Scott Wilson (Deakin Motion Lab, Deakinin yliopisto, Melbourne, Australia), Aska Mayer (Tampereen yliopisto, Suomi), apulaisprofessori Esteban Guerrero Rosero (Uumajan yliopisto, Ruotsi). Näyttelyn arkkitehtuurista vastaa yhdessä kuraattoriryhmän kanssa Lyndsey Morley (Iso-Britannia ja Suomi, Vaasan yliopisto).
Taiteilijoihin kuuluu kansainvälisesti tunnustettuja taiteilijoita: Moa Cederberg (Suomi), Jurgis Peters (Latvia ja Suomi), Anne Scott Wilson (Australia), Cameron Bishop (Australia), Spencer Rose (Australia), Benjamin Knock (Australia), Frederick Rodrigues (Australia), Katey O’Sullivan (Australia), Domenico de Clario (Italia ja Australia), Daniel Shanken (Ruotsi) ja Nikiforos Staveris (Kreikka ja Ruotsi), sekä useita palkintoja voittaneet Jack Manning Bancroft ja Tyson Yunkaporta, jotka yhdistävät voimansa tuodakseen uutta sanastoa nopeasti kehittyvään digitaaliseen maisemaan Australian alkuperäiskansojen tietojärjestelmien kautta.
Taiteilijat käsittelevät tekoälyn, kestävyyden ja ekosofian kysymyksiä ja vaikutuksia kulttuuriin, kieleen, yhteiskuntaan, ympäristöön, ihmisen toimijuuteen ja ihmissuhteisiin.
Lisätietoja:
Elina Melgin, elina.melgin@uwasa.fi; 040 821 1688 [Tuottaja]
Rebekah Rousi Rebekah.rousi@uwasa.fi; 050 431 7883 [Kuraattori]